Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

3. 10. 2012 15:10

Vláda zintenzivňuje boj proti nelegálním lihovinám

Vláda se rozhodla zřídit pracovní skupinu, která bude mít za úkol rozpracovat návrhy na omezení černého trhu s lihovinami.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Kabinet Petra Nečase se i dnes zabýval tématem jedovatého metylalkoholu. Cílem všech kroků je minimalizovat riziko, že se láhve se závadnými lihovinami znovu objeví. „Občané České republiky mají mít jistotu, že stát se poučil z této události a bude dál konat,“ řekl po jednání vlády premiér Petr Nečas.

V nově zřízené pracovní skupině zasednou náměstci ministrů zemědělství, financí, zdravotnictví, průmyslu a obchodu, vnitra a spravedlnosti. Ke spolupráci pak budou přizváni zároveň zástupci Unie výrobců a dovozců lihovin, Potravinářské komory ČR a Asociace hotelů a restaurací ČR.

Příslušným ministrům dnes bylo uloženo zpracovat konkrétní návrhy opatření, která mají černý trh s alkoholem v České republice maximálně omezit a zabránit tak nejen úniku daní, ale především ochránit zdraví a životy lidí. Předložit rozpracované návrhy vládě musí do 17. října letošního roku.

Chystá se zavedení koncesí

Mezi plánovaná opatření patří mimo jiné i zavedení koncesí pro prodej alkoholu. „Ministerstvo průmyslu a obchodu dostalo za úkol navrhnout postup zavedení koncesí na prodej alkoholu, na kterou bude nárok při splnění předem definovaných podmínek,“ uvedl předseda vlády.

Také způsobem sjednocení kontrolních institucí v oblasti státního dohledu nad potravinami se bude nyní zabývat ministerstvo zemědělství. „Důležité bude také v zákonech ukotvit požadovaný rodný list k lihovinám,“ připomněl premiér Petr Nečas nově zavedenou povinnost.

Tisková konference po jednání vlády - Jan Kubice, Petr Nečas a Leoš Heger, 3. října 2012

Na území České republiky by mělo také dojít k mimořádné kontrolní akci celní správy, policie a dalších kontrolních orgánů proti nelegálním výrobcům, distributorům a prodejcům lihovin,“ informoval novináře po jednání vlády premiér. Ministerstvo vnitra pak dostalo za úkol vytvořit ve spolupráci s policejním prezidentem speciální kriminalistickou skupinu, která se bude zabývat konkrétně trestnou činností páchanou v souvislosti s černým trhem s lihovinami.

Informační kampaň upozorní na nebezpečné značky

Vláda se hodlá zaměřit ale i na prevenci. „Občané by měli mít dostatek informací, jaké lihoviny jim mohou způsobit těžkou otravu nebo v těch tragických případech i smrt,“ vysvětlil předseda vlády. Informační kampaň má nyní na starost ministerstvo zdravotnictví. Cílem je důkladněji šířit informace o likvidaci nebezpečného alkoholu zejména v rizikových lokalitách a u cílových skupin zákazníků. Bude také upozorňovat na značky lihovin, které jsou potenciálně život a zdraví ohrožující.

Opatření v oblasti legislativní, organizační i preventivní na ochranu dětí a mládeže v souvislosti s požíváním alkoholu vypracuje národní protidrogový koordinátor. „Zkrátka i budoucí konzumenti by měli mít dostatek informací o tom, co všechno alkohol způsobuje, jaká jsou rizika a jak se jim vyvarovat,“ dodal ministerský předseda.

Etikety lahví, ve kterých byl nalezen metylalkohol (možné padělky)

Etikety lahví, ve kterých byl nalezen metylalkohol (možné padělky)

Etikety lahví, ve kterých byl nalezen metylalkohol (možné padělky)

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie