Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

5. 4. 2011 15:01

Vláda zítra projedná přísnější pravidla pro znalce a tlumočníky

Vláda ve středu projedná návrh novely zákona o znalcích a tlumočnících z dílny ministerstva spravedlnosti. Cílem novely je zefektivnit dohled na činností soudních znalců a tlumočníků a dosáhnout vyšší kvality tlumočnických úkonů a znaleckých posudků, které mají významný vliv na soudní rozhodování.

Znalecké posudky dnes často fakticky rozhodují o výsledcích soudních sporů, znalci však za ně podle stávající zastaralé právní úpravy nenesou dostatečnou odpovědnost. Posudek, který není řádně zpracován, může zapříčinit jak prodlužování řízení, tak i případnou újmu jeho účastníků.

Návrh novely zákona proto zavádí konkrétní přestupky, za které bude možné uložit pokutu až do výše 100 000 korun, další sankce podle zákona o přestupcích a v závažných či opakovaných případech i vyškrtnutí ze seznamu znalců a tlumočníků. Přestupky bude projednávat ministerstvo spravedlnosti.

Novela také rozšiřuje okruh podmínek pro jmenování znalcem či tlumočníkem - nově výslovně vyžaduje plnou způsobilost k právním úkonům, bezúhonnost a skutečnost, že znalec (tlumočník) nebyl v posledních 3 letech vyškrtnut ze seznamu znalců (tlumočníků) pro porušení povinností plynoucích ze zákona o znalcích a tlumočnících. Zároveň ruší požadavek státního občanství ČR a nahrazuje jej nutností trvalého pobytu na území České republiky.

Návrh rovněž zavádí podmínku mlčenlivosti i po skončení výkonu činnosti znalce a tlumočníka a stanoví podmínky pro pozastavení i zánik práva vykonávat znaleckou a tlumočnickou činnost.

Zdroj: Ministerstvo spravedlnosti

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie