Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

21. 3. 2012 20:24

Vláda zkrátí své výdaje o 24 miliard

Vláda se na svém středečním jednání shodla na úsporách v rozpočtu pro rok 2012. Nedojde tak k prohloubení schodku veřejných financí.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Kabinet Petra Nečase schválil zmrazení výdajů státního rozpočtu pro letošní rok v celkovém objemu 23,6 miliard korun. „Tento krok vlády umožní udržet náš závazek, aby deficit veřejných financí nepřekročil 105 miliard korun a celkový deficit veřejných financí byl pod 3,5 procenty hrubého domácího produktu,“ řekl na tiskové konferenci po schůzi vlády premiér Petr Nečas.

Tento krok vlády, jehož cílem je zachovat schválený deficit a nedopustit prohloubení státního dluhu o 24 miliard korun, ocenil také ministr financí Miroslav Kalousek. „Především je to jasný a věrohodný signál české vlády, že je odhodlána dodržet svoji fiskální strategii snižování deficitu přes ne úplně příznivý vývoj ekonomiky,“ uvedl ministr. „Velmi si tohoto rozhodnutí vážím a jsem spokojen, byť je to velmi bolavé a nepopulární řešení,“ dodal Kalousek.

Udržení schodku zajistí Česku důvěru v zahraničí

Ministr financí Miroslav Kalousek zdůraznil důležitost těchto kroků také vzhledem k zahraničnímu obchodu. „Tento věrohodný signál je klíčový pro důvěru a prestiž České republiky jak vůči investorům přímým, tak vůči investorům na kapitálovém trhu. Zajišťuje nám velmi slušný kredit nejen při profinancování státního dluhu, ale i českým firmám k přístupu k cizím zdrojům,“ upřesnil Kalousek.Tisková konference po jednání vlády, 21. března 2012

Návrh počítá v případě menších rozpočtových kapitol s výdaji do jedné miliardy korun s vázáním výdajů ve výši 1,5 procenta z vymezené základny schváleného rozpočtu na tento rok. U ostatních kapitol mají být výdaje vázány ve výši 3,95 procenta. „K úsporám jsme přistupovali částečně selektivně, částečně plošně,“ vysvětlil ministr financí Kalousek.

Kapitola ministerstva školství byla narozdíl od ostatních kapitol krácena výrazně méně, a to z původně plánovaných 4,5 miliard korun na 2,5 miliardy. „Žádná jiná kapitola, žádný jiný ministr se takového privilegia nedočkal, byť by si to samozřejmě všichni přáli,“ uvedl ministr. Ministr financí Kalousek vysvětlil tento krok důrazem na vzdělání, vědu a výzkum jako prvořadé vládní priority.

Premiér: EU musí reflektovat konsolidační snahy národních států

Vláda ve středu schválila také rámcovou pozici České republiky k přípravě chystaného rozpočtu Evropské unie po roce 2013. Podle předsedy vlády podporuje Česká republika úspornější a efektivnější unijní rozpočet, který by neměl přesáhnout jedno procento hrubého národního důchodu Evropské unie. „Chceme, aby tento rozpočet reflektoval konsolidační snahy členských států probíhající na národní úrovni,“ uvedl premiér. „Jestliže šetří národní státy, musí šetřit i Evropská unie,“ dodal.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie