Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

26. 11. 2021 14:25

Vláda zpřísnila podmínky pro návrat občanů z regionu jižní Afriky, důvodem je nová, nebezpečná mutace koronaviru

Ve Strakově akademii se uskutečnilo online mimořádné zasedání vlády, 26. listopadu 2021.
Ve Strakově akademii se uskutečnilo online mimořádné zasedání vlády, 26. listopadu 2021.
Všichni obyvatelé České republiky, kteří se vracejí z pobytu v Jihoafrické republice a dalších zemích tohoto regionu, budou muset po návratu nejméně na deset dnů do izolace. Na mimořádném jednání v pátek 26. listopadu 2021 to nařídila vláda Andreje Babiše v demisi.

Opatření se týká Čechů a cizinců ze zemí Evropské unie, kteří pobývali déle než 12 hodin v posledních 14 dnech na území Jihoafrické republiky, Namibie, Lesotha, Eswatini/Svazijska, Zimbabwe, Botswany, Zambie nebo Mosambiku. Občané třetích zemí bez oprávnění k pobytu nad 90 dnů na území České republiky vydaného Českou republikou mají v takovém případě vstup do ČR zakázaný úplně.

Důvodem je výskyt nové, extrémně rizikové mutace koronaviru SARS-CoV-2 na území těchto jihoafrických států. Lidé, kteří se z těchto zemí vracejí do České republiky, musí před vstupem na české území předložit platný negativní RT-PCR test a doložit, že mají rezervaci na další RT-PCR test, který musí podstoupit do 24 hodin od vstupu na území České republiky. Další RT-PCR test pak musí podstoupit nejdříve desátý a nejpozději čtrnáctý den po návratu.

Do doby obdržení negativního výsledku tohoto testu musí tito lidé zůstat v samoizolaci. Během této doby smí své bydliště opustit pouze z důvodu obstarávání základních životních potřeb a k zajištění péče o děti a akutních cest do zdravotnických zařízení. Při všech těchto cestách navíc musí mít po celou dobu nasazený respirátor. Opatření neplatí pouze pro pracovníky mezinárodní dopravy, pokud je důvod vstupu doložen odpovídajícím dokumentem, a pro osoby do dovršení 6 let věku, nenavštěvují-li předškolní zařízení.

Vláda odsouhlasila také změnu mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví, kterým se nařizuje objem pozitivních vzorků na přítomnost viru SARS-CoV-2 určený k následné sekvenaci, tedy určení, o jakou konkrétní mutaci viru se jedná. Z dosavadních alespoň 30 procent se požadavek ministerstva snižuje na 10 procent.

Výsledky mimořádného jednání vlády naleznete na /cz/media-centrum/aktualne/vysledky-mimoradneho-jednani-vlady-26--listopadu-2021-192578/.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie