Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

6. 9. 2007 9:58

Vláda zřídí komisi pro rozvoj Brd

Vláda po včerejším jednání se starosty brdských obcí ve Spáleném Poříčí rozhodla o vzniku komise pro rozvoj Brdska, v níž budou zástupci vlády, obcí, Středočeského a Plzeňského kraje.

Do regionu mají jít řádově stovky milionů korun, a to bez ohledu na to, zda v oblasti nakonec Američané postaví radar.

Premiér Mirek Topolánek po jednání řekl, že činnost komise se zaměří na jižní a jihozápadní části vojenského prostoru Brdy. Financování programu bude podle premiéra standardní, pomoci mají kraji peníze z evropských fondů, resortních programů a stovky milionů nad tento rámec jsou připraveny v rozpočtu ministerstva financí. "Pokusíme se v kratším čase do regionu nasměrovat peníze, které by třeba tekly pomaleji," popsal záměr premiér. V komisi zasednou například ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek, ministr životního prostředí Martin Bursík a ministr zemědělství Petr Gandalovič. Projekty se budou týkat dopravy, kanalizací a obecně čištění vod, podpory by se měli dočkat i zemědělci. Podle premiéra by měl komisi řídit náměstek ministra financí Ivan Fuksa, bývalý starosta Příbrami. O předsednictví ovšem zatím není rozhodnuto.

Vláda starostům také slíbila vypracování dalších studií o možných rizicích radaru na lidské zdraví a životní prostředí. Hodlá také diskutovat o dalším zpřístupnění dosud uzavřených prostorů ve vojenském újezdu Brdy. Premiér starostům slíbil, že vojenský újezd se nebude rozšiřovat, ale spíše zmenšovat. Ministryně obrany Vlasta Parkanová uvedla, že oblast Padrťských rybníků, o jejíž zpřístupnění místní obce usilují, je silně zatížená pyrotechnikou. Je nutné proto zjistit, zda je možné a za kolik peněz ji vyčistit a zpřístupnit.

Premiér ubezpečoval, že působení na lidské zdraví radaru ověří čeští experti přímo na území Marshallových ostrovů, odkud má být radar převezen. Stejný proces se má opakovat po přemístění radaru.

Mirek Topolánek zdůraznil, že jeho kabinet nepřijel jednat se starosty o radaru, protože toto jednání je věcí mezi českým státem a USA. Vláda chce dát místním lidem jistotu, že umístnění radaru nesníží kvalitu života v oblasti zdraví či životního prostředí.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie