Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

3. 3. 2011 11:03

Vláda zveřejňuje detaily o hlasování ve věcech nakládání s majetkem státu

První březnové zasedání vlády reagovalo na úkol z programového prohlášení kabinetu zveřejňovat hlasování ministrů.

Vládní kabinet se zavázal, že v rámci boje proti korupci „zajistí zveřejňování informací o hlasování ve věcech o nakládání s majetkem státu, veřejných zakázkách, dotacích a grantech“.

Jednací řád vlády tak ministři od března změnili a o zmíněných materiálech se bude na schůzi vlády vždy hlasovat podle funkcí a výsledek hlasování jednotlivých členů vlády bude součástí záznamu ze schůze vlády.

Prvním takovým materiálem bylo ve středu 2. března rozhodnutí o privatizaci podle §10 odst. 1 zákona č. 92/1991 Sb., o podmínkách převodu majetku státu na jiné osoby. Vládní kabinet odsouhlasil privatizaci pozemků, rybníků, jednoho letiště či zemědělských staveb, které byly v majetku státu, přesněji v majetku Správy železniční dopravní cesty a Pozemkového fondu ČR. Celkově se jedná o majetek v hodnotě přes 8 milionů korun. Kompletní seznam i s detaily najdete zde.

Jednání vlády 2. března 2011

Pro privatizaci hlasovalo všech třináct přítomných členů vlády, konkrétně předseda vlády, 1. místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí, místopředseda vlády a ministr vnitra, ministr dopravy, ministr financí, ministr kultury, ministr obrany, ministr práce a sociálních věcí, ministr pro místní rozvoj, ministr průmyslu a obchodu, ministr spravedlnosti, ministr zemědělství a ministr životního prostředí. Proti nehlasoval nikdo a nikdo se hlasování nezdržel.

Všechna usnesení vlády se na webových stránkách www.vlada.cz zveřejňují až s několikadenním zpožděním, musí je totiž podle připomínek ministrů upravit Odbor vládní agendy a ještě verifikovat předseda vlády. Tiskový odbor ale pro novináře i širokou veřejnost přináší výsledky z jednání kabinetu ihned po skončení zasedání vlády (například zde). Tyto údaje mají pouze informativní charakter a závazné jsou až oficiálně zveřejněná usnesení, která najdete zde.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie