Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

20. 8. 2015 16:55

Vláda zvýšila minimální mzdu na 9 900 korun

Tisková konference po jednání vlády 20. srpna 2015.
Tisková konference po jednání vlády 20. srpna 2015.
Ve čtvrtek 20. srpna 2015 se poprvé po vládních prázdninách sešel kabinet Bohuslava Sobotky na své schůzi. Rozhodl například o navýšení minimální mzdy na 9 900 korun nebo o rozšíření kapacity zařízení pro uprchlíky v souvislosti s migrační situací. Projednal také problémy sborů dobrovolných hasičů a možnosti jejich řešení.

Minimální mzda stoupne o 700 korun

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Od ledna 2016 se zvýší minimální mzda na 9 900 korun. Přilepší si také zaměstnanci, kteří pobírají invalidní důchod. Minimální mzda pro handicapované stoupne z osmi tisíc na 9 300 korun. Ve čtvrtek o tom rozhodla vláda.

Vláda svými kroky zlepšuje nejen situaci zaměstnanců, ale rovněž napravuje pochybení předchozích pravicových vlád, které zvýšení minimální mzdy dlouhodobě blokovaly a v důsledku toho má naše země stále jednu z nejnižších minimálních mezd v EU,“ uvedl premiér Sobotka.

Koaliční kabinet navýšil minimální mzdu už v loňském roce. V předchozích sedmi letech byla úroveň mezd pravicovými vládami zmrazena.

Situace dobrovolných hasičů

Členové vlády se dnes seznámili s navrhovanými opatřeními, která mají zlepšit situaci dobrovolných hasičů. Patří mezi ně například bezúplatné převody nepotřebného majetku státu na dobrovolné hasiče, výhody zaměstnavatelům, kteří uvolňují dobrovolné hasiče nebo možné vyplácení nemocenské pro tyto hasiče ve výši 100 % platu.

Materiál vychází mimo jiné i ze schůzky předsedy vlády se zástupci dobrovolných hasičů, která se uskutečnila 6. června v Kramářově vile a účastnil se jí také ministr vnitra Milan Chovanec.

Více míst v zařízení pro uprchlíky

Vláda se dnes vrátila k tématu migrační situace v České republice a kvůli narůstajícímu počtu migrantů přijala další opatření. Navýšila například kapacitu zařízení pro zajištění cizinců v Bělé-Jezové i ve Vyšních Lhotách. Zřídí také dočasná rezervní zařízení pro zajištění cizinců v Drahonicích s kapacitou 222 míst a nové zařízení pro cizince v Balkové s kapacitou 220 míst. 

Dalším opatřením je personální posílení policie o 300 služebních míst a Ministerstva vnitra o 110 systematizovaných míst. Vláda zároveň uvolnila téměř 140 milionů korun na platy a související výdaje.

Dalšími body, které dnes vláda projednala, je například nařízení vlády o státní energetické koncepci a územních energetických koncepcích nebo koncepce rozvoje muzejnictví v České republice.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie