Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

16. 7. 2013 21:43

Vláda zvyšuje minimální mzdu

Od 1. srpna letošního roku dojde ke zvýšení minimální mzdy na 8 500 korun. Příslušné nařízení dnes schválila vláda.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Cílem návrhu je kromě zvýšení základní měsíční sazby minimální mzdy ze současných 8 000 korun na 8 500 korun také zvýšení základní hodinové sazby ze 48,10 korun na 50,60 korun. V návaznosti na to navrhuje valorizovat i nejnižší úrovně zaručené mzdy.

Vláda o navýšení rozhodla po přihlédnutí ke zvýšení mezd a spotřebitelských cen, k němuž došlo v uplynulých letech.

Návrh nařízení vlády, kterým se stanovuje minimální mzda a tzv. nejnižší zaručené mzdy, byl schválen a od 1. srpna bude minimální mzda v České republice činit 8 500 korun,“ uvedl premiér Jiří Rusnok.

U zaměstnanců z řad příjemců invalidního důchodu, kteří v důsledku zdravotního postižení dosahují prokazatelně nižšího výkonu ve srovnání s jinými zaměstnanci, se kvůli nutnosti jejich ochrany na trhu práce výše minim ponechává na současné úrovni.

Ministr Picek, premiér Rusnok a ministr Koníček na tisková konferenci po jednání vlády, 16. července 2013

Ministr práce a sociálních věcí František Koníček ke schválenému návrhu dodal, že „návrh upravuje minimální mzdu na navrhovaný kompromis.“ Základní funkce minimální mzdy je podle ministra Koníčka ochranná, „má zaručit určitou minimální úroveň odměny i pro nejjednodušší práci, jakousi mzdu, která umožňuje pracovníkovi vstoupit na trh práce a žít život aktivně,“ dodal František Koníček.

Vojáci pomohou s obnovou infrastruktury

Vláda dnes také schválila povolání vojáků Armády ČR k likvidaci následků povodní na dopravní infrastruktuře v období do 31. července 2013. K nasazení je připraveno sto vojáků, kteří pomohou s výstavbou mostních provizorií ve Středočeském kraji. O jejich využití rozhodne podle územního rozsahu povodní ministr vnitra.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie