Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

12. 7. 2017 13:43

Vládě premiéra Sobotky se podařilo snížit nezaměstnanost na historické minimum, nezaměstnaných je nejméně od roku 1998

Vládě premiéra Bohuslava Sobotky se daří plnit jednu z hlavních priorit a úspěšně snižuje nezaměstnanost v naší zemi. Červnové údaje Úřadu práce ČR dokonce ukazují, že se podařilo dosáhnout nejnižší nezaměstnanosti od června roku 1998.

Jsem velmi rád, že se mojí vládě daří dlouhodobě plnit základní závazek a díky dobré práci jsme v naší zemi dosáhli historicky nejnižší míry nezaměstnanosti od roku 1998.

Zatímco při našem nástupu bylo bez práce 629 tisíc lidí, nyní jsme tento počet snížili na polovinu, tedy na aktuálních 297 tisíc lidí. Současně s tím se nám daří zvyšovat platy a díky růstu mezd je evidentní, že pracovat se nyní více vyplatí. Chceme v naší úspěšné aktivní politice zaměstnanosti pokračovat,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Podíl nezaměstnaných klesl v červnu 2017 na 4 procenta. Podle údajů Úřadu práce ČR bylo 297 439 uchazečů o zaměstnání. To je o 11 082 méně než v květnu a dokonce o 86 889 méně než před rokem. Meziměsíčně i meziročně se zvýšil i počet volných pracovních míst. Zaměstnavatelé jich v červnu prostřednictvím ÚP ČR nabízeli 183 500.

 

Vývoj počtu uchazečů o zaměstnání

Vláda Bohuslava Sobotky si vytkla za jeden z hlavních cílů své práce snižovat v naší zemi nezaměstnanost. Téměř čtyři roky na tomto závazku úspěšně pracuje a přijala řadu opatření, která ke snižování nezaměstnanosti pomáhají.

Mezi konkrétní opatření patří obnovení funkčnosti Úřadu práce ČR, včetně personální a finanční stabilizace, díky čemuž je zajištěna i lepší komunikace se zaměstnavateli.

Dále jde o systém investičních pobídek zaměřených na tvorbu nových pracovních míst, příspěvek na dojíždění i přestěhování za prací, podpora slaďování rodinného a pracovního života včetně vyšších slev na děti a posilování kapacit mateřských škol, veřejná služba, nabídka rekvalifikačních kurzů a podpora chráněných pracovních míst pro zdravotně handicapované osoby.

 

Vývoj podílu nezaměstnaných osob

Díky těmto krokům se daří vládě téměř čtyři roky nezaměstnanost výrazně redukovat.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie