Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

3. 6. 2013 15:07

Vltavská kaskáda dává městům čas připravit se na povodně

Premiér Petr Nečas dnes osobně navštívil místa postižená víkendovými povodněmi a seznámil se s protipovodňovými opatřeními na vltavské kaskádě.

Premiér sleduje v Radotíně výšku vody.
Premiér sleduje v Radotíně výšku vody.

Po setkání s ministrem zemědělství Petrem Bendlem a s vedením Povodí Vltavy na Slapské přehradě předseda vlády uvedl, že „v případě nutnosti vláda uvolní nad rámec schválených 300 milionů další finanční prostředky.“

Podle premiéra Nečase právě soustava vodních děl na Vltavě umožňuje obcím a městům připravit se na povodně a zmírnit tak jejich dopad. Úkolem vodohospodářů je pak učinit opatření k regulaci průtoku Prahou na zvládnutelné úrovni.

Slapská přehrada.
Slapská přehrada.

"Dělají všechno pro to, aby to udrželi co nejdéle, především proto, aby jak Praha, tak města, která leží na Labi a na Vltavě pod Prahou, dostala čas na přípravu protipovodňových opatření, na výstavbu mobilních hrází a podobně," uvedl premiér a zároveň upozornil, že při současném počasí Povodí Vltavy nemůže nic garantovat. "Je to přece jenom živel," podotkl.

Premiér odpovídá na dotazy novinářů ve Štěchovicích.
Premiér odpovídá na dotazy novinářů ve Štěchovicích.

Premiér pokračoval do Radotína, kde jednal na místní radnici se starostou Karlem Hanzlíkem a poté si prohlédl postavené bariéry u řeky. V radotínské sportovní hale se sešel s místními lidmi zasaženými povodněmi. Následně navštívil zčásti zaplavenou Stromovku v Praze 7. Na Praze 8 sledoval, jak se Rokytka vylila z břehů a podíval se i na stav vody na Praze 1 u Žofínského paláce.

Dále se premiér Petr Nečas zajímal o vzniklé škody a hovořil se starosty o možnostech okamžité pomoci. Připomněl také, že do terénu může vyrazit až 2000 vojáků s ženijní a záchrannou technikou.

Vyzval rovněž k pozornému sledování situace v podnicích v bezprostředním okolí řek. "Kontaminace vod by byla velmi nebezpečným prvkem," upozornil předseda vlády.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie