Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

10. 7. 2007 9:44

Voda je čistší než v roce 1990, trend zlepšování se ale zastavil

Čistota povrchových vod se v Česku od roku 1990 výrazně zlepšila. Rychlost snižování množství znečištění ale klesá, v některých ukazatelích se dokonce loni trend obrátil.

Jakost podzemních vod byla v roce 2006 mírně horší než v roce 2005. Na čtvrtině monitorovacích míst bylo ve vodě tolik znečištění, že pro lidi představovala zdravotní riziko.

Problémem povrchových vod zůstává znečištění těžkými kovy, masový rozvoj sinic na části vodních nádrží i toků a obtížně odstranitelné plošné znečištění zejména dusičnany, které se do vod dostávají v souvislosti se zemědělským hospodařením. Pravidelnou zprávu o stavu ochrany vod, která o tom referuje, ve středu vládě předloží ministerstvo životního prostředí.

Podle materiálu, který má ČTK k dispozici, od roku 1990 do roku 2006 kleslo znečištění vod biologickými látkami, které spotřebovávají kyslík, o 94 procent. Nerozpustných látek vypouštěli loni Češi do vody o 90,3 procenta méně než před 17 lety. Množství rozpuštěných anorganických solí kleslo o 8,9 procenta.

Ve srovnání s rokem 2005 se vypouštěné znečištění v roce 2006 snížilo v ukazateli pětidenní biochemická spotřeba kyslíku o 7,8 procenta, což představuje 747 tun znečištění. Mezi lety 2005 a 2004 činilo toto snížení 6,1 procenta.

Naopak mírně loni přibylo znečištění vyvolávající ve vodě chemickou spotřebu kyslíku, a to 1,5 procenta, což představuje 815 tun znečišťujících látek. Rozpuštěných anorganických solí přibylo ve vodě meziročně o dvě procenta, tedy o 17.615 tun. Nerozpustných látek vteklo do vod o 7,7 procenta (1.316 tun) víc než v roce 2005.

Podzemní vody jsou nejvíc znečištěny dusíkatými látkami, chloridy a kovy. Státní monitorovací síť čítá 462 mělkých a hlubokých vrtů a pramenů. V téměř 25 procent z nich naměřili hydrologové takové množství závadných látek, které může znamenat riziko pro zdraví lidí. V roce 2005 bylo takto znečištěno 23,6 procenta monitorovacích míst.

Zprávu o ochraně vod předkládá ministerstvo životního prostředí vládě každý rok, zprávu o stavu vodního hospodářství předkládá se stejnou pravidelností kabinetu ministerstvo zemědělství. Vláda Mirka Topolánka se chystá oba dokumenty spojit. Ve středu rozhodne o tom, zda příští rok ministerstva sepíšou pouze jeden materiál nazvaný Voda.

klh, čtk

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie