Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

2. 7. 2008 12:44

Výběr z programu schůze vlády dne 2. července. Zpráva obsahuje výsledky jednání vlády.

Vládní portál přináší výběr z programu schůze vlády České republiky. Členové kabinetu ve středu mimo jiné schválili zákon, který upravuje ustanovení o domácím násilí, novelu školského zákona a návrh zákona, který si klade za cíl spravedlivé ukončení transformací a restitucí zemědělských družstev.

Novela školského zákona 
Novela obsahuje mimo jiné následující návrhy na provedení změn : 

a) V oblasti předškolního a základního vzdělávání: - zavedení přípravného stupně základní školy speciální, 
- zpřesnění některých institutů souvisejících s plněním povinné školní docházky žáků, 
- zpřesnění zákonné úpravy pro vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami,
 - upřesnění podmínek, za nichž lze konat komisionální přezkoušení žáků, 
- zrušení bezúplatnosti posledního ročníku mateřské školy zřizované státem, krajem, obcí nebo svazkem obcí. 

b) V oblasti středního vzdělávání
- zavedení možnosti organizovat nástavbové studium i ve školách, které neuskutečňují v daném oboru vzdělání čtyřletý vzdělávací program (v denní formě), 
- zavedení možnosti pro uchazeče, kteří získali střední vzdělání s výučním listem, získat ve zkráceném studiu nový výuční list v jiném oboru vzdělání, 
- zpřesnění podmínek pro nostrifikaci zahraničních vysvědčení. Další návrhy: - sjednocení podmínek financování povinného rozsahu vzdělávání ze státního rozpočtu bez ohledu na to, zda školy zajišťují celý rozsah vzdělávání samy, nebo u jiných oprávněných osob, 
- zrušení omezení pro výjimku z nejnižšího počtu dětí, žáků a studentů i ve školách veřejných zřizovatelů, čímž se mimo jiné naplňuje úkol z programového prohlášení vlády směřující k podpoře rozvoje základních škol v malých   obcích, 
- zpřesnění některých postupů při předávání údajů z dokumentace škol,
- upřesnění náležitostí týkající se členství ve školských radách, 
- změny související s uplatňování správního řádu při rozhodování ředitelů škol a školských zařízení, 
- legislativně- technická zpřesnění.
 Návrh byl připraven v souladu s platnými Legislativními pravidly vlády včetně obecných zásad hodnocení dopadů regulace (RIA).
Návrh zákona byl schválen.


Občanský soudní řád: Doplnění ustanovení o domácím násilí
Cílem předkládaného návrhu zákona je doplnění ustanovení o domácím násilí, specifikace typů tohoto celospolečenského problému a odstranění interpretačních potíží, které vznikají  v souvislosti s definováním a postihem domácího násilí. 
Mezi základní oblasti, které navrhovaná právní úprava mění, patří: 

Výslovné uvedení náležitostí, které má obsahovat návrh na nařízení předběžného opatření týkající se domácího násilí  (úprava přesně stanovuje, které náležitosti musí obsahovat návrh na nařízení předběžného opatření týkající se domácího násilí podle § 76b. Kromě obecných náležitostí je nutné uvést všechny rozhodné skutečnosti odůvodňující nařízení předběžného opatření, údaj o svých majetkových či jiných poměrech včetně vlastnických a jiných vztahů ke společnému obydlí a musí z něj být patrno, že se domáhá nařízení předběžného opatření podle §76b.) 
Snížení výše jistot podle § 75b občanského soudního řádu  (Podle podnětu Rady vlády pro lidská práva přivodilo zavedení jistot v praxi problém. Důsledkem zavedení tohoto institutu bylo především omezení přístupu ke spravedlnosti, a to právě v těch nejnaléhavějších případech. Je nutné si uvědomit, že předběžné opatření je prostředkem, který slouží k bezprostřednímu zásahu státní moci při zjevném narušení poměrů. I když jistoty mají zabránit zneužívání tohoto institutu, domníváme se, že snížením jistot u neobchodních věcí na 20 000 Kč a u obchodních věcí na 50 000 Kč, nebude docházet k šikanózním návrhům na vydání předběžného opatření.) 
Rozšíření demonstrativního výčtu povinností (§ 76b odst. 1), které může soud v předběžném opatření uložit účastníku řízení, proti kterému návrh směřuje ( Navrhovaná právní úprava ponechává výčet demonstrativní, ale výslovně zařazuje možnost soudu uložit předběžným opatřením účastníku, který vážným způsobem ohrožuje život, zdraví, svobodu nebo lidskou důstojnost navrhovatele, aby opustil dům, byt, místnost nebo jiný prostor společně obývaný s navrhovatelem (dále jen „společné obydlí“), jakož i jeho bezprostřední okolí, aby se nezdržoval ve společném obydlí nebo do něj nevstupoval, nevstupoval do bezprostředního okolí společného obydlí nebo navrhovatele a nezdržoval se tam, s navrhovatelem případně osobami blízkými navrhovatele nenavazoval kontakty a zdržel se setkávání s nimi, a aby se zdržel nežádoucího sledování (stalking) a obtěžování navrhovatele jakýmkoliv způsobem. )
Výslovné stanovení náležitostí návrhu na prodloužení předběžného opatření podle § 76b odst. 4 ( V § 76b odst. 4 se výslovně stanoví náležitosti návrhu na prodloužení trvání předběžného opatření. Stanoví se, že pokud navrhovatel neprokáže své majetkové či jiné poměry včetně vlastnických a jiných vztahů ke společnému obydlí, může soud prodloužit trvání předběžného opatření jen z důvodů zvláštního zřetele hodných.) 
Možnost soudu prodloužit předběžné opatření podle § 76b odst. 4, pokud navrhovatel neprokáže své majetkové či jiné poměry včetně vlastnických a jiných vztahů ke společnému obydlí, jen z důvodů zvláštního zřetele hodných a  povinnost povinného sdělit při samotném výkonu rozhodnutí vykonavateli novou adresu pro doručování, dále také možnost provedení opětovného výkonu předběžného opatření týkající se domácího násilí (§ 76b) v případě, že došlo k porušení předběžného opatření povinným (opětovný výkon se provede na žádost oprávněného).
Návrh zákona byl schválen.


Narovnání majetkových vztahů  v družstvech: Pokus o nápravu 
Ministerstvo zemědělství předkládá  návrh zákona, který si klade za cíl uzavřít problematiku narovnání majetkových vztahů v družstvech stanovenou transformačním zákonem. Podle údajů Ministerstva zemdědělství nebylo v drtivé většině transformací a restitucí postupováno podle platného znění transformačního zákona. Poškození občané se nemohli tomuto procesu účinně bránit, pouze v 238 z 1208 transformovaných zemědělských družstev bylo a je postupováno podle zákona. Takto poškozených osob je přes sto tisíc a výše jejich nevypořádaných majetkových podílů činí minimálně deset miliard korun. Předkládaný zákon má spravedlivým způsobem zabránit oslabení důvěry občanů ve stát a právo spravedlivým napravením stávajícího stavu před uplynutím desetileté promlčecí doby na přelomu let 2009 a 2010.  Ministr Gandalovič připustil, že vláda nemusí být v otázce transformačního zákona jednotná. Je proto připraven předložit také alternativní řešení v podobě částečné nápravy křivd. „Na jednání vlády budu mít připravenu také druhou variantu. Ta předpokládá odškodnění oprávněných osob ve výši jedné třetiny jejich nároků, maximálně však do sta tisíc korun. Tím by se podařilo alespoň částečně napravit nespravedlnost způsobenou v minulosti,“ doplnil ministr Gandalovič. Návrh zákona byl schválen.


Poznámka: Za závazné se považují informace, které občanům zprostředkují členové vlády České republiky, nebo tisková mluvčí vlády České republiky. Čtenáře dále upozorňujeme, že výsledky jednání vlády České republiky budou v sekci tiskových zpráv doplněny až po ukončení tiskové konference.  

Výsledky jednání vlády ČR jsou k nahlédnutí na této stránce.
Tisková zpráva z jednání vlády ČR

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie