Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

21. 5. 2007 9:36

Výbor se sejde kvůli týranému chlapci, projedná ochranu obětí

Výbor pro práva dítěte, který je součástí rady vlády pro lidská práva, se dnes mimořádně sejde kvůli případu týraného chlapce z Kuřimi u Brna. Chce se zabývat ochranou dětských obětí.

Případ sedmiletého Ondřeje z Kuřimi vzbudil zájem veřejnosti. Hoch byl zamčený nahý a svázaný v komoře, kde jedl z podlahy. Policie z týrání obvinila jeho matku.

Případ ohlásil soused, který si pořídil kameru k hlídání dětí. Když ji chtěl nastavit, zachytil signál z kamery Ondřejovy matky. Záběry nahého a svázaného chlapce se objevily v médiích. Uváděna jsou i jména a další podrobnosti o hochově rodině. Zatímco zákony zakazují zveřejňovat údaje o mladistvých pachatelích a podezřelých, k obětem stejně nepřistupují.

Výbor pro práva dítěte již dříve poukazoval na to, že v ČR ochrana dětských obětí chybí. Podle předsedkyně výboru Evy Vaníčkové množství zveřejněných informací o kuřimském případu může porušovat Úmluvu o právech dětí, k jejímuž dodržování se Česko zavázalo. Podle ní totiž žádné dítě nesmí být vystaveno zásahům do svého soukromí a do rodiny či nezákonným útokům na svou čest a pověst. Výbor proto bude usilovat o to, aby české právo ochranu dětských obětí upravilo.

klh čtk

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie