Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

9. 6. 2023 9:10

Výstava 13 českých premiérů připomíná hlavní momenty působení předsedů vlád České republiky

Na zahradě Strakovy akademie se uskutečnila vernisáž výstavy 13 českých premiérů, 8. června 2023.
Na zahradě Strakovy akademie se uskutečnila vernisáž výstavy 13 českých premiérů, 8. června 2023.
Třináct. Přesně tolik premiérů stálo v čele vlád České republiky za 30 let její samostatné existence. U příležitosti tohoto kulatého výročí českého státu byla ve čtvrtek 8. června 2023 na zahradě Strakovy akademie slavnostně otevřena výstava s názvem 13 českých premiérů, která se ohlíží za funkčními obdobími jednotlivých předsedů vlády. Výstava bude přístupná veřejnosti.

Za třicet let existence České republiky se uskutečnilo osm voleb do Poslanecké sněmovny, dvacet voleb do Senátu a v čele vlád stanulo třináct premiérů. A právě na počest předsedů vlád, z nichž se každý zapsal nesmazatelně do českých dějin, byla připravena výstava fotografií nesoucí název 13 českých premiérů, která dává vzpomenout na významné okamžiky vládnutí jednotlivých šéfů kabinetů.

„Výběr fotografií, který tu dnes slavnostně představujeme, jsme pojali jako kroniku nejvýznamnějších událostí posledních tří dekád, a také jako určité ocenění všech premiérů, kteří naši zemi během tohoto období vedli a kteří přispěli k tomu, v jaké zemi dnes žijeme,“ uvedla při zahájení vernisáže výstavy vedoucí Úřadu vlády Jana Kotalíková. „Při prohlížení jednotlivých fotografií si možná uvědomíte, jak moc se náš život změnil, jakými změnami prošla nejen naše společnost, ale i prostředí, ve kterém žijeme,“ dodala.

Vernisáže, která se uskutečnila ve čtvrtek 8. června 2023 na zrekonstruované zahradě Strakovy akademie, se z bývalých premiérů zúčastnili Václav Klaus a Jan Fischer. „Chtěla bych využít této slavnostní příležitosti a jménem Úřadu vlády všem dosavadním českým premiérům co nejsrdečněji poděkovat za jejich práci, odvahu i nasazení, bez kterých se tato náročná práce dělat nedá,“ doplnila Kotalíková.

Výstava bude na zahradě Strakovy akademie k vidění od 10. června do 26. srpna 2023. Veřejnost ji bude mít možnost navštívit každou sobotu od 10 do 18 hodin vchodem z Kosárkova nábřeží. Poté se přesune na zahradu vily Hany a Edvarda Benešových v Sezimově Ústí, kde bude k vidění do konce návštěvní sezóny.

Nejedná se o první akci za účasti bývalých českých předsedů vlád, která se u příležitosti 30. výročí České republiky uskutečnila. Již v lednu uspořádal premiér Petr Fiala v Kramářově vile slavnostní večeři, kam pozval své předchůdce. Do rezidence prvního předsedy československé vlády přijalo tehdy pozvání hned devět bývalých premiérů s partnerkami.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie