Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

19. 8. 2009 11:11

Výstava fotografií: Činnost Armády ČR v Afghánistánu

Výuka dětí ve vesnici Darvish, zdroj Ministerstvo obrany ČR
Výuka dětí ve vesnici Darvish, zdroj Ministerstvo obrany ČR
Ministerstvo obrany pořádá spolu s Ministerstvem zahraničních věcí, Vojenským historickým ústavem a Národním muzeem výstavu „Provinční rekonstrukční tým – Lógar, Afghánistán“.

Výstava je otevřena od včerejšího dne do 31. října 2009 ve Valdštejnské zahradě a vstup je zdarma.

Prezentované fotografie zachycují historii Afghánistánu, běžný život místních obyvatel a práci českého provinčního rekonstrukčního týmu, jenž pomáhal v provincii Lógar.

„Působení provinčního rekonstrukčního týmu je vyvrcholením dosavadní činnosti Armády České republiky v mezinárodních operacích, a je zároveň misí nejnáročnější. Není to však naše jediná mise v Afghánistánu - působí zde také kontingent speciálních sil, který odvádí excelentní práci v provincii Kandahár, a také díky němu je rekonstrukce Afghánistánu snadnější,“ řekl ministr obrany Martin Barták, jenž včera výstavu slavnostně zahájil.

„Český provinční rekonstrukční tým je hodnocen jako jeden z nejlepších v Afghánistánu, a je to právě i díky naší vojenské přítomnosti, bez které by rekonstrukce nebyla možná. A to je i cílem této výstavy – přiblížit naše působení v Afghánistánu tak, aby si lidé vážili vojáků, které máme v zahraničí. Protože jsou to právě oni, kdo přispívají k tomu, aby se nebezpečí, které z těchto oblastí vyvěrá, nedostávalo blíž k našim hranicím,“ dodal ministr.

Plukovník Ivo Střecha, který velel 1. kontingentu, a podplukovník Pavel Lipka, který vedl 2. kontingent AČR k práci v Afghánistánu uvedli:

„Afghánistán je země nesrovnatelná s jakýmkoliv státem ve středoevropském prostoru, vrátili jsme se v něm o několik století zpět. Našli jsme tu lidi, kteří opravdu potřebují pomoc – třeba takovou, která by pro Čechy neznamenala nic, ale pro ně představuje obrovské pozitivum.

Proto si myslím, že bychom z Afghánistánu neměli odcházet a utíkat od rozdělané práce – člověka těší, když na vlastní oči vidí, že se během jeho působení povedlo třeba postavit školu pro dvě tisícovky dětí, které se do té doby učily na směny ve stanech. A že mají pomůcky a mohou se učit skoro tak, jako české děti.“

Zdroj: Ministerstvo obrany

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie