Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

18. 9. 2008 9:36

Výstava "Jedni z nás..." slaví úspěch: Premiér ji zahájil na Ukrajině, dalšími destinacemi budou Bratislava a New York

Premiér M. Topolánek zahájil v 5. února 2008 výstavu, kterou Úřad vlády ČR připravil ve spolupráci s občanským sdružením Post Bellum u příležitostí 60. výročí únorových událostí v roce 1948. Unikátní výstavu premiér představil také během své oficiální návštěvy Ukrajiny, kde se setkala s velkým ohlasem.


Praha - Budapešť - Kyjev - Bratislava - New York
Unikátní výstava doputovala z Českého centra v Budapešti do Kyjeva, kde měla 17. září vernisáž. Výstava, kterou osobně zahájil premiér M. Topolánek návštěvníky nadchla, jejich ohlas byl vynikající. Od konce září bude tato výstava, která mapuje pohnuté osudy někdejších politických vězňů z 50. let k vidění také v Bratislavě. Poté budou exponáty převezeny do New Yorku, kde se stanou stěžejní součástí zahajovacího programu u příležitosti slavnostního otevření Národní budovy v této americké metropoli.


Příběh výstavy "Jedni z nás.."
Předseda vlády ČR Mirek Topolánek požádal několik novinářů z občanského sdružení Post Bellum, které se dlouhodobě zabývá totalitními režimy v rozhlasovém projektu „Příběhy 20. století“, aby z unikátní sbírky vzpomínek pamětníků vybrali osudy někdejších politických vězňů z 50. let. Právě tyto příběhy s fotografiemi se staly obsahem výstavy, která byla slavnostně zahájena v úterý 5. února 2008 tohoto roku v prostorách Strakovy akademie. 

"Vzdejme čest hrdinům. Vzdejme jim čest tím, že nikdy nezapomeneme, proč a za co bojovali. Vzdejme jim čest tím, že si budeme vážit svobody, jako si jí vážili oni. Vzdejme jim čest tím, že nedovolíme, abychom opět upadli do nesvobody. Žít ve svobodě není samozřejmé. Ale svoboda je v konečném důsledku věcí volby. V každé době a za každých okolností. Je možné být svobodným a hrdým člověkem v totalitním lágru. Stejně tak lze žít jako otrok nezřízené touhy po moci v poslanecké lavici. Ti mnozí, kteří jsou zde zastoupeni oněmi nemnoha, dokázali být svobodnými lidmi i za strašlivých podmínek. Nevymlouvali se na dobu. My to dnes máme daleko snazší. Tak se snažme nezklamat. Sami sebe, své předky a zejména své děti." Těmito slovy vyjádřil premiér M. Topolánek poslání celé expozice, kterou v únoru navštívilo na 1 400 návštěvníků. 

Výstava byla po tři měsíce umístěná ve Strakově akademii, která ale není běžně přístupná veřejnosti. Premiér proto 2. září uvedl výstavu "Jedni z nás..." do veřejného prostoru, kde ji měl příležitost shlédnout skutečně každý. Předtím měli občané tuto možnost 24. února, kdy premiér zpřístupnil Strakovu akademii veřejnosti.


Setkání s minulostí v Kavárně Mlýnská na Kampě (2. 6. 2008)

Před 60 lety začal v tehdejším Československu čtyřicetiletý komunistický teror, který má na svědomí jen za prvních patnáct let 242 lidí popravených pro politické trestné činy, 174 zastřelených lidí při pokusu o přechod čs. hranic, 88 lidí usmrcených v elektrických drátěných zátarasech na státní hranici, dosud neznámý počet lidí umučených a zavražděných, statisíce lidí uvězněných pro politické trestné činy, miliony lidí okradených o majetek. Události února 1948 jsou všeobecně známé. Vidíme ale za „historickými“ čísly konkrétní lidské osudy? Kdo připomíná toto výročí, nesmí zapomenout na oběti komunismu, na hrdiny, kteří stáli totalitě v cestě. A mnozí z těchto hrdinů dodnes mezi námi žijí. "Nechceme, aby se to zlo vrátilo. První krok k tomu je nezapomínat. Nezapomínat na oběti, ani na zločince. Nezapomínat na důsledky, ani na příčiny. Nezapomínat na minulost, protože tím nejlépe myslíme na budoucnost. A na tomto místě chci poděkovat členům sdružení Post Bellum, bez nichž by tato výstava nevznikla," uvedl předseda vlády M. Topolánek v úvodu své zahajovací řeči.

Jedním z těch, jejichž pohnuté osudy zachycuje expozice, je také spisovatel Jiří Stránský, který společně s premiérem výstavu zahájil. Za sdružení Post bellum promluvil spoluautor výstavy Mikuláš Kroupa, slavnostní otevření výstavy hudebně doprovodili pamětníci František Zahrádka a Jiří Zenáhlík a jazzové smyčcové kvarteto Lamborghini.
Oficiální stránka věnovaná výstavě "Jedni z nás..." s ukázkami exponátů. Níže připojené přílohy nabízejí bližší informace o sdružení Post Bellum, můžete si také poslechnout hru na harmoniku, kterou si bývalí vězňové zpestřovali život zbavený svobody - hudbou a optimismem bojovali za nezlomnost lidské vnitřní svobody.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Připojené dokumenty

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie