Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

21. 5. 2007 17:48

Výstava o Kramářovi a jeho ženě nabídne i pohled na velký diamant

První týden v červnu bude mít veřejnost mimořádnou příležitost prohlédnout si Kramářovu vilu a dozvědět se něco víc o historii rezidence premiérů. Návštěvníci mohou vidět také jeden z největších zasazených diamantů ve střední Evropě

sperk detailPrvní týden v červnu bude mít veřejnost mimořádnou příležitost prohlédnout si Kramářovu vilu a dozvědět se něco víc o historii rezidence premiérů. Návštěvníci mohou vidět také jeden z největších zasazených diamantů ve střední Evropě. K příležitosti 70. výročí úmrtí prvního československého předsedy vlády Karla Kramáře zde uspořádal Úřad vlády spolu s Národním muzeem výstavu, která ukáže tohoto politika a jeho ženu Naděždu "v domácím".
K vidění budou osobní předměty i archivní dokumenty z pozůstalosti manželů Kramářových, z nichž nejcennější je diamantový náhrdelník Naděždy Kramářové. Součástí tohoto ojedinělého šperku je jeden z největších zasazených diamantů ve střední Evropě a veřejnost jej bude mít možnost vidět teprve podruhé v novodobé historii.
Výstava bude zahájena 1. června a potrvá do 7. června, otevřeno bude denně od 10:00 do 18:00.
Novobarokní vilu pocházející ze začátku minulého století byla vybudoval Karel Kramář pro svou choť Naděždu. Za První republiky se této vile na staré baště říkalo vzdorohrad. To kvůli napjatým vztahům Kramáře a prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Dům sloužil mimo jiné jako místo setkávání ruské emigrace, vkusu Kramářovy ženy - původem z Ruska - odpovídá i jeho výzdoba.
V letech 1991 až 1993 byl dům rekonstruován a jako rezidence předsedy vlády České republiky slouží od roku 1998. Za komunistické éry byly v objektu ubytovávány zahraniční delegace.
Naposled ve vile bydlel Vladimír Špidla, jeho nástupci Stanislav Gross, Jiří Paroubek ani Mirek Topolánek se stěhovat nechtěli. Rezidence má 56 místností - pro potřeby premiéra a jeho rodiny je připraven pětipokojový byt, ostatní prostory slouží k reprezentačním účelům. Kabinet Mirka Topolánka používá budovu ke koaličním zasedáním.

Otevřeno: denně 10-18 h
Kramářova vila, Gogolova 1, Praha 1

Vstup po předchozí registraci po telefonu nebo emailem u paní Milady Heldové:

tel.: 224 002 254
e-mail: heldova.milada@vlada.cz

klh čtk

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie