Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

16. 6. 2009 13:08

Vzácný originál Rudolfova majestátu bude ve čtvrtek v Lichtenštejnském paláci

Rudolfův majestát
Rudolfův majestát
Poprvé po padesáti letech se originální listina potvrzující náboženskou svobodu v Českém království dostává mimo Národní archiv a veřejnost se na ni může přijít podívat.

Dokument, který před 400 lety vydal Rudolf II., bude vystaven tento čtvrtek v Lichtenštejnském paláci v rámci konference (In)Tolerance v evropských dějinách.

Rudolfův Majestát, Rabbi Löw a Jean Calvin – to jsou význačné duchovní symboly novověké Evropy, jejímž společným tématem byla problematika evropské tolerance. Rudolfův majestát potvrdil v roce 1609 do té doby nebývalou svobodu různých křesťanských konfesí v Českém království, výrazně přesahující ustanovení Augšpurského náboženského míru.

Letos zároveň uplyne 400 let od úmrtí rabbiho Jehudy Löwa, jednoho z nejvýznamnějších židovských učenců, který svými etickými a pedagogickými názory ovlivnil patrně i J. A. Komenského. Na rok 2009 rovněž připadá 500. výročí narození reformátora Jeana Calvina, jehož teologický odkaz silně rezonoval i v prostředí v Čechách vzniklé Jednoty bratrské.

Collegium Europaeum – společná výzkumná skupina Filozofické fakulty UK a Filosofického ústavu AV ČR pořádá spolu s Úřadem vlády ČR mezinárodní vědeckou konferenci (In)tolerance v evropských dějinách [The (In)tolerance in the European History]. Konference proběhne pod záštitou předsedy vlády ČR ing. Jana Fischera ve čtvrtek 18. 6. 2009 v Lichtenštejnském paláci na Malé Straně v Praze.

Součástí konference bude jednodenní výstava originálu Rudolfova Majestátu z r. 1609. Tato vzácná archiválie je vystavována naprosto ojediněle – naposledy při otevření nové budovy Národního archivu v roce 1958. Originál Majestátu bude během konference vystaven pro širokou veřejnost v přízemí Lichtenštejnského paláce (U Sovových mlýnů 4/506, Praha 1) od 10:00 do 17:00.

Kontaktní osoby:

Petra Tikalová (Úřad vlády) – organizační záležitosti

tikalova.petra@vlada.cz

00420 725 741 383

Albert Kubišta (Collegium Europaeum) – odborné záležitosti

albert.kubista@ff.cuni.cz

00420 731 439 764

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie