Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

3. 2. 2009 9:31

Z fondů EU vyčerpány 4 miliardy na programy SROP a JPD2

Téměř sedm tisíc nových pracovních míst díky realizovaným programům SROP a JPD 2.

Ilustrační obrázekV programech SROP a JPD 2 se během loňska podařilo úspěšně vyčerpat 4 miliardy korun ze strukturálních fondů. Díky realizovaným projektům SROP a JPD 2 se vytvořily nové pracovní příležitosti. Více než polovinu tvoří místa v malých a středních podnicích.

V programu Společný regionální operační program (dále jen SROP) bylo z evropských fondů za rok 2008 proplaceno 2,84 mld. Kč. V realizovaných projektech našlo pracovní uplatnění 6500 lidí. Velký zájem byl o využití evropských fondů na zlepšení dopravní infrastruktury. O tom svědčí 427 km rekonstruovaných a modernizovaných silnic 2. a 3. třídy a místních komunikací, 11 vybudovaných obchvatů měst. V rámci programu se počítalo i s vytvořením 750 nových uživatelských míst s přístupem k internetu. Počet internetových stanic se v mnohých obcích snížil. O projekty byl značný zájem a nakonec vzniklo 3016 uživatelských míst.

lidé - ilustrační fotoV Jednotném programovém dokumentu pro Prahu Cíl 2 (dále jen JPD 2) se doposud zrealizovalo téměř 200 projektů. Během roku 2008 bylo proplaceno přes 660 milionů korun. Po záplavách v roce 2002, se začala zavádět protipovodňová opatření. V současné době je území Prahy ochráněno před povodněmi v rozsahu 3,5 km2. Velký zájem byl také o projekty na regeneraci městského území a zlepšení městského prostředí. Celkem bylo zregenerováno 561 tis. m2 plochy a bylo vysázeno 900 nových stromů. Nově bylo připojeno 1 270 domácností, firem na kanalizaci, plynovody či rozvody elektřiny a vzniklo 333 nových pracovních míst.

Program SROP je charakteristický svým zaměřením na regionální podporu v oblastech podnikání, infrastruktury, lidských zdrojů a cestovního ruchu ve všech regionech soudržnosti kromě NUTS II Praha. Hlavním cílem JPD 2 je podpora investičních projektů realizovaných na vybraném území hlavního města Prahy pro zlepšení městského prostředí a života obyvatel.

Kam plynuly prostředky ze SROP a JPD2? Čtěte ZDE. Více na www.strukturalni-fondy.cz

Ministerstvo pro místní rozvoj ČR

Tiskové oddělení

Staroměstské nám. 6

110 15 Praha 1

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie