Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

22. 8. 2010 14:04

Zaměstnanci ve veřejném sektoru musí nést díl nezbytných úspor

Premiér Petr Nečas byl hostem nedělních Otázek Václava Moravce.

Statní tajemník pro evropskou politiku bude podle předsedy vlády Petra Nečase do několika týdnů.Je podle něj logické, že evropská politika bude koordinována z úrovně úřadu vlády, protože se jedná o průřezovou záležitost napříč rezorty. Nejvážnější kandidáti jsou podle předsedy vlády tři. Jména však zatím neprozradil. Zároveň se ohradil proti komentáři, který v souvislosti s funkcí státního tajmeníka poskytl médiím 1. místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg.

Druhým tématem pořadu byla rozpočtová politika. Petr Nečas odhadl, že plošné škrty mohou podvázat ekonomiku v rozsahu 0,6 až 0,7 % HDP. Zdůraznil ale, že už ve střednědobém horizontu by nás další prohloubení dluhu "stáhlo za nohu dolů" a dopady by byly mnohem vážnější.

Premiér také potvrdil, že v příštím roce musí ve veřejné sféře klesnou tarifní platy. "Není ale řečeno, že všem klesne celková mzda. Bude záležet na manažerech a nadřízených, aby nejlepší pracovníky odměnili více v pohyblivé části mzdy," vysvětlil Petr Nečas. Zmínil také, že v soukromém sektoru se v uplynulých letech propouštělo více než ve veřejném sektoru a v řadě firem došlo také k výraznému snížení platu - například až o 25%. Veřejné sféře se zatím takové změny nedotkly. Podle Petra Nečase musejí i zaměstnanci ve veřejném sektoru nést díl nezbytných úspor.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie