Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

11. 6. 2013 13:48

Zaplaveným obyvatelům ČEZ promine až tři zálohy

Zákazníkům by měly být odpuštěny až tři měsíční zálohy, pokud byli zaplaveni půl metrem vody. Ostatní získají úlevu jedné měsíční platby.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Kde dojde k nárůstu odběru elektrické energie, bude i větší zátěž pro peněženky občanů, tam je ČEZ připraven pomoci. „Po postupném opadnutí vody bude nezbytné vysoušet obrovské množství objektů. To zatíží elektrickou rozvodnou síť a porostou náklady lidí z postižených území, ale i podnikatelů,“ řekl premiér Petr Nečas po schůzce s generálním ředitelem ČEZ Danielem Benešem.

Zákazníkům by měly být odpuštěny až tři měsíční zálohy, pokud byli zaplaveni půl metrem vody. „Dospěli jsme k tomu, že ČEZ rozšíří opatření tak, že tam, kde výška zatopení byla nižší, tak se odpustí jednoměsíční záloha. Bude pouze účtována DPH a daň z elektrické energie,“ dodal předseda vlády.

Ani to ale nemusí stačit. Proto při menším zatopení než půl metru je možné ještě v závislosti na majetkových poměrech požádat o mimořádnou okamžitou pomoc.

Opatření se týká zákazníků ČEZ, který majoritně vlastní stát. Předseda vlády proto vyzval další energetické firmy působící v Jihočeském kraji a v Praze. „Vyzývám je, aby se zachovali podobně, aby se snažili co nejvíce se přiblížit svými podmínkami firmě ČEZ,“ dodal předseda vlády.

K odpuštění zálohy stačí potvrzení obecního úřadu

Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš konstatoval připravenost distribuční soustavy na zvýšené zatížení v souvislosti s odstraňováním povodňových škod. „Pana premiéra jsem ujistil, že distribuční soustava je stabilní a její zvýšené zatížení případně způsobené např. vysoušením, nebo čerpáním vody, pro ČEZ nebude problém,“ řekl Daniel Beneš, a zároveň potvrdil záměr ČEZ odpustit zálohy na elektřinu a plyn lidem zasaženým povodněmi. „Po konzultacích s panem premiérem jsme náš záměr odpustit tři zálohové platby postiženým zákazníkům rozšířili i o zákazníky zatopené méně než půl metru a budeme jim odpouštět jednu zálohovou platbu dodávky elektřiny i plynu,“ dodal.

ČEZ bude žádosti o odpuštění plateb záloh vyřizovat od 17. června. K vyřízení žádosti pak postačí potvrzení obecního úřadu o tom, že byl zákazník zaplaven.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie