Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

3. 11. 2011 12:03

Zastaralé podmínky pro banky upraví schválená novela

Vláda na svém středečním jednání schválila novelu zákona o bankách, která upravuje například podmínky založení poboček bank ze třetích zemí.

Stávající pravidla byla vytvořena ve většině případů v devadesátých letech a nejsou dostatečně uzpůsobena stávajícím podmínkám. Nereagují jak na vstup České republiky do Evropské unie v roce 2004, tak ani na vývoj v bankovním sektoru. Platná právní úprava v této oblasti v mnoha ohledech neodpovídá potřebám bankovního dohledu.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Návrh upravuje především založení a činnost poboček zahraničních bank ze třetích zemí, tedy mimo EU/EHP. Novela se zabývá podmínkami pro banky se sídlem v těchto zemích, které chtějí na území Česka provozovat svou pobočku.

Nastavuje také pravidla pro jejich činnost. Zvýší se mimo jiné minimální objem finančních zdrojů poskytnutých zahraniční bankou její pobočce v ČR, dále má také dojít k rozšíření informačních povinností banky vůči České národní bance. Cílem normy je vytvoření rovných podmínek pro subjekty bankovního sektoru a zajištění stabilního a důvěryhodného konkurenčního bankovního prostředí.

V současnosti na českém bankovním trhu zatím žádná pobočka zahraniční banky ze zemí mimo EU/EHP nepůsobí.

Dále díky novele budou moci tajné služby získávat tajné informace o soukromých kontech v bankách a dalších finančních institucích bez souhlasu klienta. K přístupu k bankovnímu tajemství postačí nově povolení soudu. Ten bude moci toto povolení vydat s přesným časovým ohraničením i do budoucna.

Cílem návrhu je podle ministerstva financí také zjednodušení postupu bank při podávání žádostí o povolení k výkonu některých činností. Česká národní banka bude nově moci bance odejmout bankovní licenci, povolení k činnosti družstevní záložny nebo udělený souhlas dohlíženým subjektům v případech, kdy byly žadatelem zamlčeny podstatné údaje nebo uvedeny nepravdivé údaje.

Výběr z fotogalerie

       

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie