Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

17. 12. 2007 7:00

Ze závěru konference na Bali: Velký úspěch v jednáních o bezpečném klimatu budoucnosti

Dvanáct dní trvající vyjednávání tisíců delegátů z téměř 180 zemí světa o tzv. "cestovní mapě z Bali" skončilo úspěchem, který prezident konference smluvních stran Rámcové úmluvy OSN o změně klimatu Rachmat Witoelar označil za vynikající. "Máme mapu!" zvolal na závěrečném plenárním zasedání 15. prosince. Ve své řeči Witoelar zdůraznil, že cesta ke schválení nového protokolu v Kodani v roce 2009 nesmí být lemována pouze dobrými úmysly, ale "konkrétními činy a důsledným plněním přijatých závazků."

Na konferenci podle očekávání nedošlo k přijetí emisních závazků, Witoelar nicméně zdůraznil, že jednající státy zmapovaly směr k budoucímu omezení emisí. Vedle zdůraznění úspěchů vyjednávání, mezi které patří "pevné spuštění" Adaptačního fondu pro pomoc rozvojovým zemím, dohoda o přenosu technologií do rozvojových zemí, představení nového strategického plánu na snížení deforestace a zahájení nového druhu vyjednávání Witoelar upozornil, že od začátku nového období plnění závazků dělí zúčastněné země pouhých několik týdnů.

V závěrečné řeči Witoelar zmínil i "flexibilitu" a dobrou vůli USA ke spolupráci. Přítomný Al Gore naopak na adresu USA uvedl, že "Spojené státy jednání o budoucím klimatickém režimu blokují." Jedinou šancí na změnu je podle Gorea změna postoje americké vládní administrativy, která je očekáváná v následujících dvou letech. Vicepremiér a ministr životního prostředí Martin Bursík, který o dění na Bali průběžně informoval na stránkách své domovské strany, rovněž vyjádřil naději na změnu postoje USA k přijetí větší míry odpovědnosti v souvislosti s blížícími se prezidentskými volbami. "Za rok a 39 dní budou ve Spojených státech volby. Česká republika bude zemí, která povede jménem Evropské unie první rozhovory s vítězem prezidentských voleb v USA. Proto byla tato lekce EU s vyjednávači z USA na Bali mimořádně cenná. Věřme, že v době našeho předsednictví budou již Spojené státy ve vztahu ke klimatu jinou zemí. Věřme, že my také," uvedl M. Bursík pro server aktualne.cz.

V uvítací zprávě na samém začátku konference prohlásil výkonný tajemník Yvo de Boer, že účelem vyjednávání bude dosažení dohody na konkrétních krocích, které budou následovat po skončení prvního kontrolního období Kyótského protokolu v roce 2012. Z tohoto pohledu je úspěch balijského zasedání UNFCCC (United Nations Framework Convention on Climate Change) nezpochybnitelný.

V 16:00 se bude v prostorách Ministerstva životního protředí konat tisková konference, na které ministr Martin Bursík představí výsledky balijské konference OSN a měření kvality ovzduší v ČR.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie