Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

11. 2. 2009 11:58

Zemědělský výbor posvětil dorovnání přímých plateb

Zemědělský výbor Poslanecké sněmovny PČR na svém dnešním zasedání jednomyslně podpořil pozměňovací návrh, na základě kterého bude převedena částka 1 300 milionů korun z Pozemkového fondu ČR na dorovnání přímých plateb zemědělcům.

Zemědělský výbor posvětil dorovnání přímých plateb

peníze - ilustrační obrázekVýsledná částka na dorovnání 90 procentní úrovně přímých plateb ‘starých’ členských států EU je tak na základě pozměňovacího návrhu o tři sta milionů vyšší, než stanovil návrh schválený poslanci v prvním čtení minulý čtvrtek,“ uvedl ministr zemědělství Petr Gandalovič, který je společně s dalšími poslanci jedním z předkladatelů novely. Tu by měla sněmovna posoudit ve druhé a třetím čtení do konce příštího týdne.

Členové zemědělského výboru dnes také jednohlasně podpořili poskytování podpory ve formě faktoringu a dotace a garance provozních úvěrů prostřednictvím Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu (PGRLF).

hlasování_ilustracePodle návrhu vzniknou dva nové programy určené k podpoře provozního financování. Program „Provoz“ přinese podporu ve formě subvence části úroků z provozních úvěrů, které jsou poskytovány komerčními subjekty na nákup vymezených vstupů a/nebo zajištění těchto úvěrů. Cílem programu je přispět k řešení přechodného nedostatku vlastních finančních zdrojů na provozní účely u zemědělských prvovýrobců a u podnikatelů zabývajících se hospodařením v lese. Program „Faktoring“ přinese přímou podporu ve formě výplaty finančních prostředků zemědělským prvovýrobcům, která bude částečně sanovat jimi vynaložené náklady za služby faktoringových společností.

autor: Petr Vorlíček, tiskový mluvčí MZe

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie