Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

8. 1. 2008 16:39

Zemím západního Balkánu pomůže integrace do EU

Nejspolehlivější prostředek zajišťující dlouhodobou stabilitu a bezpečnost zemí západního Balkánu je jejich co nejrychlejší integrace do Evropské unie.

Řekl to premiér Mirek Topolánek po dnešní schůzce se zvláštním koordinátorem Paktu stability Eduardem Busekem.

Západní Balkán představuje dlouhodobou prioritu české zahraniční politiky a bude představovat jednu z priorit českého předsednictví v EU v prvé polovině roku 2009. „Rádi bychom dosáhli co největšího pokroku zemí západního Balkánu na cestě evropské integrace. Naše země přikládá velký význam regionální spolupráci. Jedná se o dlouhodobý a strategický úkol,“ řekl po schůzce předseda vlády Topolánek.

Koordinátor Paktu Eduard Busek si váží aktivit České republiky při rozvoji regionální spolupráce a podpoře stabilizace zemí západního Balkánu. „Děkuji za podporu ČR, která trvá už od roku 1996. Výsledky Paktu stability hodnotíme velmi pozitivně,“ uvedl po jednání Busek.

Česká republika se také aktivně podílí na činnosti Regionální rady pro spolupráci a převzetí odpovědnosti regionem za řízení regionální spolupráce, radě přispěla na její činnost 50 000 €. ČR finančně i odborně podpoří i další regionální aktivity, aby po předání odpovědnosti regionu Paktem stability spolupráce neustala.

Pakt Stability vznikl 10. 6. 1999 jako reakce na kosovskou krizi na summitu EU a po více než osmi letech je stále aktuální. Tímto krokem EU iniciovala důležitou regionální strukturu a podpořila proces reforem v celém regionu. Pakt stability svými aktivitami podporuje vzájemnou spolupráci mezi zeměmi jihovýchodní Evropy, jakož i jejich politickou, ekonomickou a bezpečnostní integraci s Evropou.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie