Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

6. 1. 2010 16:38

Zemřel Ivan Medek. Smuteční slovo předsedy vlády

Velice lituji odchodu Ivana Medka. Byl to člověk, který vždy stál za svým slovem. Člověk, který měl odvahu říkat své názory v každé době, ať to stálo, co to stálo.

Byl to muž, který si natolik vážil vlastního slova, že kvůli tomu obětoval svou kariéru i domov. Kvůli tomu nemohl být tím, co vystudoval a k čemu měl talent. Kvůli tomu nemohl žít tam, kde se narodil. Vždy však byl sám sebou. Ať už vykovával různá pomocná povolání, nebo ve vynucené emigraci. Jeho hlas k nám v době totality zazníval ze svobodných rádií. Hlas, který nám dodával sílu, odvahu a víru. Hlas, který vždy říkal pravdu.

To se nezměnilo ani po listopadu 1989, kdy Ivan Medek zastával různé veřejné funkce, včetně postu kancléře prezidenta republiky. Tak jako v době normalizace stále říkal, co si myslel. Jeho slovo stále mělo svou vysokou cenu a platnost. To je obzvláště důležité v dnešní době, kdy slova často ztrácejí svůj obsah a závaznost už v okamžiku vyřčení.

Vzpomínka na Ivana Medka je pro nás pro všechny nadějí a výzvou. Nadějí, že slovům lze vrátit jejich význam. A výzvou, abychom za svými slovy stáli tak pevně, jako on.

Jan Fischer

předseda vlády ČR

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie