Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

29. 3. 2017 15:44

Zítra proběhne historicky druhé jednání české a slovenské tripartity

Ve čtvrtek 30. března 2017 proběhne za účasti premiéra Bohuslava Sobotky již druhé společné zasedání české a slovenské tripartity. Představitelé české a slovenské vlády, odborů a zaměstnavatelů, kteří jsou účastníky Rady hospodářské a sociální dohody České republiky (RHSD ČR) a Hospodářské a sociální rady Slovenské republiky (HSR SR), se sejdou na zámku Štiřín a budou diskutovat o zkušenostech s vedením sociálního dialogu v Česku a na Slovensku.

„Vláda, kterou vedu, si zakládá na funkčním a poctivém sociálním dialogu. Jsem přesvědčen, že diskuse se zástupci zaměstnanců i zaměstnavatelů o důležitých rozhodnutích vlády je prospěšná pro občany naší země. Nyní se nám podařilo již podruhé za dobu fungování naší vlády uspořádat společné jednání české a slovenské tripartity. Výměna zkušeností a příkladů dobré praxe s našimi sousedy v oblasti vedení sociálního dialogu je velmi užitečná a přínosná.  Mezi hlavní témata zítřejšího setkání budou patřit budoucnost práce v souvislosti s nástupem digitální ekonomiky, otázky úrovně mezd našich zaměstnanců v rámci evropského kontextu, podoba evropského pilíře sociálních práv či návrh na revizi směrnice EU o vysílání pracovníků,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka.                          

Kromě premiéra, který je zároveň i předsedou RHSD ČR, se jednání zúčastní i další členové vlády: ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, ministr dopravy Dan Ťok a ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. Slovenskou vládu budou zastupovat Ján Richter, ministr práce, sociálních věcí a rodiny a současně předseda HSR SR, Peter Pellegrini, místopředseda vlády pro investice a informatizaci, a Arpád Érsek, ministr dopravy a výstavby.

Vláda Bohuslava Sobotky je v otázkách sociálního dialogu velmi aktivní. Kromě pravidelných jednání Rady hospodářské a sociální dohody České republiky se konala také tři společná jednání s krajskými tripartitami, a to 10. listopadu 2014, 22. června 2015 a 25. července 2016 v Lichtenštejnském paláci. Na zámku Štiřín se už sešly také tripartity zemí Visegrádské skupiny. Jednalo se o vůbec první setkání, které se uskutečnilo 16. února 2016.

Česká a slovenská tripartita se schází podruhé v historii. První jednání se uskutečnilo 7. září 2015 v Bratislavě. 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie