Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

31. 8. 2022 19:21

Zrekonstruovaná zahrada Strakovy akademie byla slavnostně otevřena

Nově zrekonstruovaná zahrada Strakovy akademie, 31. srpna 2022.
Nově zrekonstruovaná zahrada Strakovy akademie, 31. srpna 2022.
Předseda vlády Petr Fiala ve středu 31. srpna 2022 spolu s vedoucí Úřadu vlády Janou Kotalíkovou za účasti velvyslanců, členů vlády a dalších hostů slavnostně otevřel zrekonstruovanou zahradu Strakovy akademie. Slavnostní otevření hudebně doprovodilo Sdružení hlubokých žesťů České filharmonie.

Zahrada Strakovy akademie prošla zásadní rekonstrukcí, která měla za cíl odstranit některé původní necitlivé zásahy a dát zahradě reprezentativní charakter adekvátní významu budovy sídla vlády.

Považuji dnešní okamžik za výjimečný, protože projekt a návrh rekonstrukce zahrady Ateliéru manželů Krejčiříkových vznikl už v roce 2008 a od té doby dlouhých 13 let ležel v šuplíku a čekal na schválení. Zároveň bych tento důležitý okamžik v historii Strakovy akademie využila k tomu, abych poděkovala všem, kteří se na rekonstrukci podíleli. Jsou to samozřejmě zaměstnanci Úřadu vlády, je to také Ateliér manželů Krejčiříkových, které zde srdečně vítám, Národní památkový ústav, Magistrát hlavního města Prahy, Praha 1, Technická správa komunikací a mnoho dalších. Jedno poděkování bych ale ráda směřovala adresně a konkrétně, a to je poděkování mé předchůdkyni, bývalé vedoucí Úřadu vlády paní Tünde Bartha, která měla odvahu a odhodlání do tak velkého a nákladného projektu jít a dotáhnout jej do konce, a samozřejmě to samé poděkování patří i předchozímu politickému vedení, které jí tu realizaci toho jejího snu, jak ona říká, dalo podporu. Takže velké díky,“ řekla při zahájení vedoucí Úřadu vlády Jana Kotalíková.

Slavnostní otevření zahrady proběhlo za účasti předsedy vlády Petra Fialy, vedoucí Úřadu vlády Jany Kotalíkové a řady významných hostů. Předseda vlády Petr Fiala pak symbolicky zasadil v rohu zahrady jabloň.

„Chtěl bych poděkovat všem, kteří se na tomto projektu podíleli. Jak vidíte, v tomto případě tu existuje kontinuita, obnovu zahájila předcházející vláda a úspěšně ji dokončila naše vláda. Zahradu využíváme k reprezentativním účelům, přijímáme tu delegace, určitě ji využijeme při návštěvách v rámci českého předsednictví. Proto jsem rád, že opět vypadá dobře a že nekazí dojem z návštěvy sídla české vlády. Záleželo nám i na tom, aby se reprezentativní funkce zahrady dala dobře propojit s funkcí veřejnou, abychom ji mohli pravidelně otevírat veřejnosti. Počítáme s tím, že tato zahrada bude hostit i dočasné výstavy. Chceme zahradu zpřístupnit Pražanům, chceme ji zpřístupnit turistům, chceme ji umístit na mapu města tak, aby sem lidé mohli přicházet, užít si tento prostor, který byl dlouho zavřený, a možná se i tímto způsobem trochu blíž seznámit s budovou Úřadu vlády, který většina lidí zná jenom zdálky jako součást panoramatu při pohledu na Vltavu,“ uvedl premiér Fiala.

Během obnovy zahrady bylo vybudováno zhruba 5 000 metrů čtverečních dlážděných povrchů, zregenerováno přes 11 000 m2 trávníku, byly obnoveny živé ploty a zasazeny stovky růží. V zahradě mohou nyní návštěvníci napočítat až 15 000 květin. Projekt byl spolufinancován Evropskou unií – Fondem soudržnosti v rámci Operačního programu Životní prostředí.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie