Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Na pravou míru

9. 6. 2008 17:25

Dovolená není zahraniční cesta

Předseda vlády Mirek Topolánek si zřejmě podle některých novinářů nemůže vzít týden volna.

Když už se premiér rozhodne chvíli odpočívat a odjede na neznámé místo do Itálie, žurnalisté nejrůzněji spekulují, proč zrovna tráví volno tam, kde ho tráví, kolik to stojí, nebo zkrátka začnou po něm pátrat a doslova jej pronásledovat. Uvést vše na pravou míru jde přes sdělovací prostředky většinou stěží.

Během jednoho jediného týdne snad všechna média informovala v nejrůznějších obměnách o dovolené českého premiéra. Převažovaly bulvární titulky typu: „Kde je Topolánek? Někde v Itálii, „mlží úřad vlády“ (Lidové noviny), „Topolánek je tajnůstkář“ (Právo) nebo „Premiérova dovolená plná záhad“ (Mf Dnes). Novináři začali spekulovat, kam premiér odjel, s kým dovolenou tráví, kolik ho to stojí apod. Neověřené a zavádějící informace od sebe všichni přebírali a vytvářeli zcela smyšlený obraz premiéra jako „velmi lehce zkorumpovaného politika“, a to zcela zbytečně a pouze na základě nepotvrzených domněnek.

Nutno upřesnit, že dovolená Mirka Topolánka není oficiální státní návštěva a tudíž premiér v tu chvíli nevyužívá ani vládní letku, ani žádné služby úřadu a cestu si zařizuje a financuje sám. Fakt, že se potká se svým protějškem v dané zemi, je zcela běžný snad pro všechny státníky, kteří tráví volno v té či oné zemi. Patří to k nepsaným pravidlům. A co se týká místa pobytu, z bezpečnostních důvodů se nesděluje.

Novinářům je těžké se zavděčit

Úřad vlády se snažil vyjít novinářům vstříc a byť by nemusel, sdělil v tiskové zprávě, že se premiér Mirek Topolánek neformálně setkal s italským předsedou vlády Silviem Berlusconim. Sdělil i témata jednání a informace, které měl k dispozici. Novinářům to nestačilo a opět spekulovali.

O dva dny později následovalo další prohlášení Úřadu vlády, ve kterém tisková mluvčí uváděla, že si premiér cestu hradí ze svých vlastních prostředků. Redaktoři jsou ale zřejmě zvyklí věřit více spekulacím a svým „dobře informovaným zdrojům“ než faktům a oficiálním prohlášením. Takže den co den pokládali stále stejné dotazy, na které dostávali stále stejné odpovědi: „Dovolená je soukromou záležitostí pana Topolánka a až se vrátí zpět, ke všemu se vyjádří.“ A to se také stalo.

Premiér po svém návratu na tiskové konferenci sdělil, že cestu na Sardinii hradil sice ministr dopravy, ale poměrnou částku zaplatí. O týden později na tiskové konferenci řekl, že každého stála cesta sto tisíc korun a peníze na účet ministra Řebíčka poslal. Správně se premiér podivoval nad tím, že jej média nemohou nechat odpočinout a že zkrátka chtěl strávit s rodinou a nejbližšími pár dnů klidu. Předseda vlády je jen člověk, který má právo na odpočinek. To je, doufejme, nezpochybnitelná pravda.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X