Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Na pravou míru

2. 7. 2008 17:17

Jak je to s cestováním, rychlostí a premiérskými výhodami

Cestování předsedy vlády je předmětem neustálé kritiky novinářů, proto se k němu premiér Mirek Topolánek na tiskové konferenci po jednání vlády 2. července vrátil. Zde jej uvádíme na pravou míru.

Jako vysoký ústavní činitel má předseda vlády právo KDYKOLI využít vládního speciálu.  Zákon nestanovuje k jakému účelu. Premiér se striktně a zásadně vyhýbá jakémukoli nadužívání vládní letky. Pokud cestuje na fotbal jako fanoušek, využívá charterových letů a letenku si hradí sám. 

Pokud byl předseda vlády oficiálně pozván na finále mistrovství Evropy rakouským kancléřem, tuto cestu mu schválila vláda jako pracovní návštěvu Rakouska, pak samozřejmě premiér cestuje vládním speciálem. Předseda vlády proto nevidí jediné oprávnění ke kritice této cesty. 

Co na dopravu ústavních činitelů říká zákon

Zákon uvádí, že kromě konkrétního ústavního činitele se doprava zajistí i pro jeho doprovod dle účelu cesty. Zákon neřeší, zda se jedná o přepravu pro soukromé či pracovní účely. V případe vrcholového politika s nabitým celodenním programem ve všední dny a často i o víkendech lze velmi těžko oddělit veřejné a soukromé. 

Navíc premiér je ze zákona chráněnou osobou. Není tedy věcí jeho volného rozhodnutí, zda bude používat auto s ochrankou nebo leteckou přepravu prostředky Armády ČR. Zároveň musí být podle zákona pod stálou ochrannou, a to i ve volném čase. To jsou věci, které nemůže premiér ovlivnit, a je povinen tuto skutečnost respektovat. Ochranná služba jej tedy doprovází na víkendy i na dovolenou. 

Premiér má možnost používat kromě dvou limuzín ještě další vozový park, včetně terénních vozů, které jsou mu kdykoli k dispozici, a to i k osobní potřebě a ke styku s rodinou. To ale premiér Mirek Topolánek nedělá. Kamkoli ve volném čase cestuje, používá svoje soukromé auto a řídí ho sám. 

Ze zákona má předseda vlády dále nárok na premiérský byt. Mirek Topolánek se ale po nástupu do funkce nepřestěhoval do Kramářovy vily jako jeho předchůdci, naopak bydlí v nájemním bytě.

Jak je to s překračováním rychlosti 

Za styl, způsob a rychlost jízdy odpovídá řidič ochranné služby, který veze předsedu vlády. Podle zákona nemusí při přepravě ústavních činitelů dodržovat rychlost, pokud použije výstražné světlo modré barvy – tedy maják. Jedinou jeho povinností je neohrozit bezpečnost silničního provozu. Z toho, co je zde uvedeno, je jasné, že ze servisu, na který má premiér nárok, využívá předseda vlády Mirek Topolánek zhruba třetinu. Proto premiér apeluje na média, aby z něj nedělala politika, který zneužívá státní peníze. Opět je to jeden z příkladů virtuální mediální reality, kterou současná média často prezentují.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty