Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Na pravou míru

23. 8. 2010 17:00

Konečné slovo k financování rozpočtové rezervy povodňové solidarity nepadlo

Média dnes přinesla několik reakcí na vyjádření předsedy vlády Petra Nečase ohledně způsobu shromažďování prostředků v rozpočtové rezervě povodňové solidarity. Prezentace negativního postoje k návrhu zajistit prostředky v této rezervě cestou slevy na dani ve výši 100 Kč měsíčně není ze strany premiéra porušením či popřením jakékoli dohody.

Petr Nečas oznámil záměr vytvořit v rámci rozpočtu zvláštní položku účelově vázanou výhradně na úhradu povodňových škod či financování protipovodňových opatření na tiskové konferenci po mimořádném jednání vlády v pondělí 9. srpna 2010.

Už v rámci této tiskové konference zmínil, že diskuse o podobě této rezervy je teprve na začátku. V žádném ze svých vyjádření neuvedl, že by šlo o uzavřenou dohodu.

Toto jsou slova premiéra Petra Nečase z tiskové konference po mimořádném jednání vlády dne 9. srpna 2010:

„My chceme otevřít diskusi o tom, že by v rámci rozpočtu a i v rámci státních finančních aktiv byla zřízena zvláštní položka, které říkáme rezerva povodňové solidarity, která by byla financována podle zatím předběžné diskuse, kterou vedeme, zčásti slevou na daňového poplatníka, čili odváděním daně z příjmů, máme na mysli částku 100 korun, kterou by daňový poplatník měsíčně odváděl na tento účel s tím, že prostředky zde shromážděné, by byly jednoúčelově vázané.“
Tisková konference 9.8.2010 

Na dotaz novinářů potom k tématu ještě doplnil:

„My jsem teď otevřeli diskusi na téma vytvoření rezervy povodňové solidarity jako systémového nástroje a jeho využití na odstranění škod či prevenci. Aby se to neřešilo ad hoc a vůbec ne prostřednictvím dluhopisových programů a pokud se na tom koaličně shodneme a vypadá to, že máme nakročeno, tak bychom byli rádi, kdyby to platilo od příštího roku, tedy, aby tu byl systémový nástroj pro řešení nejen následků povodní, ale i pro posílení protipovodňové prevence.“

Také v navazujících vyjádřeních pro jednotlivá média premiér Petr Nečas zdůraznil, že se jedná o prvotní úvahy a začátek diskuse – například i v pořadu České televize „Události, komentáře“ v úterý 10. srpna 2010.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X