Na pravou míru

30. 11. 2012 16:48

Na jídelním lístku jsou uvedeny pouze doplatky za cenu jídla

Musíme uvést na pravou míru informace uvedené v článku na Blesk.cz týkající se cen pokrmů v jídelně Úřadu vlády.

Není pravda, že polední menu na Úřadu vlády ČR stojí 24 korun. Skutečnost je taková, že na jídelním lístku jsou uvedeny pouze doplatky za cenu jídla, která má více složek. V průměru polovinu ceny za jídlo hradí zaměstnanec ze mzdových nákladů, kam patří doplatek na jídelním lístku a příspěvek z Fondu kulturních a sociálních potřeb. V průměru zhruba polovinu hradí zaměstnavatel zaměstnaneckým benefitem ve výši 38 korun, který je obdobou stravenek. Také je nutné sdělit, že poslanec Bárta uvádí příklad jídelního lístku z loňského roku a průměrné ceny od té doby stouply.

Příklad: treska s bylinkami s grilovanou zeleninou dnes stojí zaměstnance 45 Kč. K tomu se připočítá 12,60 Kč z FKSP a 38 Kč. Celkem jídlo stojí 95,60 Kč. Cena jídla odpovídá reálným nákladům na suroviny a výrobu jídla. Pokud se tedy někdo stravuje například v běžných restauracích s cenami jídla kolem 60 - 90 korun a využívá stravenky, je na tom v konečném součtu obdobně.

Michal Schuster, mluvčí předsedy vlády

vytisknout   e-mailem   Facebook   twitter