Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Na pravou míru

23. 8. 2013 15:35

Zveřejňování platů nic nemaskuje

Musíme uvést na pravou míru informace uvedené v článku Lidových novin týkající se zveřejnění platů zaměstnanců Úřadu vlády ČR.

Redaktor Karel Hrubeš v pátečních Lidových novinách v článku s titulkem Štědré odměny? Na Úřadu vlády už roky správně připomíná, že platové podmínky zaměstnanců Strakovy akademie odtajnilo nové vedení Úřadu vlády na začátku srpna. Dále ovšem píše, že „byť šéf úřadu Radek Augustin vysvětloval svůj krok tím, že veřejnost si údaje žádala, bylo to tehdy více než co jiného snaha zamaskovat nepovedené odvolání ředitele Národního divadla Jana Buriana, jehož Rusnokova vláda následně do funkce vrátila“.

Není mi jasné, na jakých základech pan redaktor tuto trochu zvláštní konstrukci postavil. Předně: Radek Augustin nastoupil do funkce 25. července s tím, že považuje za jeden ze svých prvořadých úkolů zprůhlednění činnosti úřadu a jeho otevření veřejnosti. Ze statistik přijatých žádostí dle zákona o svobodném přístupu k informacím přitom vyplynulo, že největší zájem veřejnosti je zaměřen právě na informace o odměňování vedoucích pracovníků Úřadu vlády a o veřejné zakázky.

Proto už v následujícím týdnu (2. srpna) úřad zveřejnil výši platů a vyplacených odměn a před několika dny vyčerpávajícím způsobem odpověděl na dotaz Lidových novin. Stejným směrem, tedy k maximální transparentnosti míří i úprava úvodní webové stránky úřadu. Od 14. srpna se může veřejnost přímo z této stránky dostat do sekce, v níž se nacházejí veškeré informace o veřejných zakázkách úřadu.

V neposlední řadě svědčí o změně přístupu Úřadu vlády ČR k veřejnosti i rozšíření Dnů otevřených dveří ve vile Hany a Edvarda Benešových v Sezimově Ústí a připravované znovuotevření výstavy o historii státních symbolů České republiky.

Ještě je třeba dodat, že úkolem vedoucího Úřadu vlády je vytvářet technicko-organizační zázemí pro činnost vlády a jejich poradních orgánů, nikoliv zasahovat jakýmkoliv způsobem do personálních záležitostí vlády a jí řízených institucí.

Jan Hrubeš, mluvčí vlády

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X