Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Na pravou míru

12. 1. 2023 11:32

Někteří prezidentští kandidáti v předvolebním boji nepravdivě informují o skutečných či připravovaných krocích vlády

V České republice vrcholí předvolební boj kandidátů na post prezidenta republiky a někteří z kandidátů se v něm neštítí využívat i dezinformace, které se týkají uskutečněných či plánovaných kroků vlády Petra Fialy. Vláda důrazně odmítá jejich tvrzení, že má v plánu po volbách například redukovat sociální dávky, snižovat důchody či omezovat svobodu slova.

V rozhovorech v médiích, na sociálních sítích, v hromadně rozesílaných e-mailech či na předvolebních letácích některých prezidentských kandidátů se ve vrcholící předvolební kampani objevily zavádějící či nepravdivé informace o údajných či plánovaných krocích vlády Petra Fialy. Kandidáti v nich tvrdí například, že vláda plánuje zvyšovat lidem daně, že hodlá prodlužovat věk odchodu do penze, snižovat důchody či rodičovský příspěvek a omezovat svobodu slova. Nic takového ale vláda v úmyslu nemá.

Ve skutečnosti vláda naopak starobní i invalidní důchody opakovaně zvýšila, naposledy od 1. ledna letošního roku a ve valorizaci hodlá pokračovat i v letošním roce, pokud pro ni budou splněny zákonem stanovené požadavky. Pracuje také na důchodové reformě, která má budoucím důchodcům zajistit důstojné důchody při zachování udržitelnosti důchodového systému jako celku.

Podobně se rozhodnutím vlády zvyšovaly i výše životního a existenčního minima, od nichž se odvíjejí výše řady sociálních dávek a okruh jejich příjemců. Vláda zvýšila také například výši příspěvku na bydlení a rovněž rozšířila okruh příjemců, kteří na tuto dávku mají nárok. V loňském roce také vyplatila rodinám s dětmi jednorázový příspěvek 5 000 korun na každé dítě, pokud celkový roční příjem rodiny nepřesáhl milion korun, a zastropovala ceny elektřiny a plynu, aby pomohla domácnostem udržet pod kontrolou náklady na energie. Zvyšovaly se rovněž sociální dávky pro hendikepované a ohrožené osoby, například příspěvky na mobilitu či pro pěstouny. Více informací k vládní pomoci najdete na https://www.destnikprotidrahote.cz/.

Vláda nechystá ani žádné zavedení cenzury. Hodlá však zpřísnit boj proti dezinformacím, které ohrožují samu demokratickou podstatu našeho státu, slouží nepřátelským cizím mocnostem nebo nesou znaky trestného činu, například šířením rasismu či xenofobie.

V daňové oblasti vláda připravuje optimalizaci daňového systému tak, aby byl přehlednější a efektivnější. Budou například i v letošním roce pokračovat daňové úlevy pro občany a firmy, které budou nadále podporovat Ukrajinu v jejím boji proti ruskému okupantovi.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X