Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Na pravou míru

28. 1. 2010 16:36

Vrabci logicky neuvažují

O cvrkotu vrabců na střeše Strakovy akademie píše Petr Uhl v článku „Rozčilení není program“ (Právo, 28.1.2010). Cvrlikají si prý o tom, pod jakým tlakem uhelných společností je Fischerova vláda, která stornovala návrh novely horního zákona. Faktem je, že na tento návrh ve sněmovně už více než rok usedal prach, protože se ho nikdy nepodařilo prosadit na program nějaké té schůze, aby o něm zákonodárci mohli rozhodnout.

Autor článku připomíná, že ani poslanecký návrh téže normy se na pořad nynějšího zasedání sněmovny nedostal, neboť pro něj hlasovalo jen 28 ze 186 přítomných poslanců. Zvláštní na tom je, že podezřelá je vláda Jana Fischera a „veřejnost se dozvěděla, o čem si vrabci cvrlikají, a že vláda ví, že se to ví“. Vláda především dobře ví, že ve sněmovně nedisponuje žádnou hlasovací mašinérií. Proto se chová racionálně a v souladu s veřejnou deklarací, že Parlamentu ČR nebude předkládat normy, jež nemají šanci.

Škoda, že se veřejnost od Petra Uhla nedozvěděla, o čem by si podle stejné logiky uvažování museli cvrlikat vrabci na střechách parlamentních paláců. Jenže vrabci možná logicky nepřemýšlejí.

Roman Prorok, mluvčí vlády ČR

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X