Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Na pravou míru

29. 5. 2008 12:05

Zahraniční cesta není dovolená

Oficiální návštěvy předsedy vlády Mirka Topolánka v zahraničí se staly v poslední době pro některá média častým terčem útoků.

Pod titulky jako „Mirkova cesta kolem světa za 7 dní a 5 milionů“ (Šíp), „Topolánek opět cestuje“ (Blesk) nebo „Premiér v Africe: výstava o komiksu“ (MF Dnes) se většinou skrývala kritika premiérových cest do zahraničí. Články především zpochybňovaly a napadaly několikadenní cestu předsedy vlády do Latinské Ameriky, kdy podle slov některých novinářů „je Topolánkovo cestování trochu záhadné. Vypadá to, že za peníze daňových poplatníků projíždí svět.“ To je ale pouhá virtuální, respektive mediální realita, která se nezřídka liší od skutečnosti.

Cesty předsedy vlády na pravou míru

Předseda vlády Mirek Topolánek má v těchto měsících opravdu nabitý program oficiálními cestami do zahraničí. Pokud se novináři ptají proč a kritizují, že premiér uskutečňuje jednu návštěvu za druhou, měli by si uvědomit, že Česká republika bude za půl roku předsedat Radě Evropské unie. Téma EU není pro česká média příliš oblíbené a když se něco neděje PRÁVĚ TEĎ A TADY, málo se o to ve velkém zajímají.

V tomto období je patrně nejvýznamnější součástí premiérových tzv. předpředsednických cest příprava a propagace nadcházejícího předsednictví České republiky v radě Evropské unie. Je důležité, aby se o České republice vědělo, a proto se premiér v zahraničí věnuje představování priorit našeho předsednictví, přípravě jednání na nejvyšší úrovni a přípravě témat pro nejrůznější vyjednávání.

Kromě předsednictví také každá zahraniční cesta významnou měrou podporuje vzájemný obchod s hostitelskými státy, proto se návštěv účastní také podnikatelský doprovod. Ten vybírá Hospodářská komora, Svaz průmyslu a dopravy a další organizace. České investice do zahraničí a investice cizích státu do České republiky posilují naší ekonomiku.

Jestli někdo kritizuje délku cest, návštěvy tolika zemí (Kapverdy, Kolumbie, Peru, Mali), asi by si měl uvědomit, že „na jeden zátah“ se do jižní Ameriky dostat nedá. Kvůli bezpečnosti letu jsou nutná mezipřistání. A právě aby se mezipřistání využila beze zbytku, uskutečňují se jednání s představiteli dané země. Předseda vlády zároveň na tom kterém místě propaguje českou kulturu a setkává se s českými krajany. Zahájení výstavy českého komiksu v Kapverdské republice je toho příkladem.

Náročnost cest aneb návštěvy bez přestávek

Že by na státní návštěvy jezdil premiér za odpočinkem je opravdu absurdní. Může to potvrdit každý z novinářů, který absolvoval náročnou cestu na summit EU-LAC v peruánské Limě. Časové posuny, hodiny strávené v letadle, čtyřicetistupňová vedra a desítky minut jednání a přesunů lze stěží považovat za příjemnou exotickou dovolenou.

Program státní návštěvy je naplánován na minutu přesně. Navíc časové posuny způsobují, že delegace často odpočívá jen několik hodin v letadle, protože ihned po přistání následuje další program. A to málokdo tuší, že premiér Mirek Topolánek využívá i čas v letadle k přípravám projevů a pročítání podkladů pro další jednání. To jsme se z tisku dozvědět ale nemohli.

Několik postřehů závěrem. Lékař, který absolvoval náročnou cestu s premiérem, prohlásil, že obdivuje výdrž Mirka Topolánka. Novináři, kteří jeli jako doprovod, se nestačili divit, co se dá všechno během několika dnů stihnout. A jak tentokrát reagovala opozice? Mlčela. A proč? Protože si oproti novinářům sama moc dobře uvědomuje, že bez zahraničních cest se politika nikde na světě dobře dělat nedá.

Čtěte: Zahraniční cesty premiéra M. Topolánka: Souhrnná zpráva

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X