Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Očekáváné události

24. 4. 2019 12:53

1. května 2019: Úřad vlády otevře 1. května pro veřejnost oba své paláce

Úřad vlády ČR při příležitosti oslav Svátku práce a výročí 15 let od vstupu České republiky do Evropské unie zpřístupní ve středu 1. května 2019 pro veřejnost Hrzánský a Lichtenštejnský palác. Návštěvníci budou mít možnost si obě budovy prohlédnout od 9.00 do 17.00 hodin, přičemž poslední komentovaná prohlídka je plánována na 16.00 hodin.

Hrzánský palác sloužil část loňského roku z důvodu rekonstrukce Strakovy akademie jako hlavní pracovní sídlo premiéra Andreje Babiše a konala se zde také zasedání vlády. V paláci na pražských Hradčanech premiér přijal i řadu zahraničních návštěv. Návštěvníci nyní budou mít možnost do těchto významných reprezentačních prostor nahlédnout a dozvědět se více o jeho historii, se kterou jsou neodmyslitelně spjati například i první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk či slavný malíř Jan Slavíček. Více informací o Hrzánském paláci.

Druhý zpřístupněný objekt, Lichtenštejnský palác, který se nachází na pražské Kampě, slouží rovněž k reprezentačním účelům vlády a se může také pochlubit tím, že hostil řadu významných hostů. Při své návštěvě České republiky v něm pobývali například španělský král Juan Carlos s ženou Sofií, britská královna Alžběta II. či japonský císař Akihito s císařovnou Mičiko. Dnes palác slouží k pořádání konferencí, protokolárních akcí a v neposlední řadě jako místo určené státním delegacím. Další informace o Lichtenštejnském paláci.

Úřad vlády už tradičně pro návštěvníky připravil komentované prohlídky. V obou palácích si zájemci budou moci prohlédnout nejen krásné interiéry, ale také si vychutnat nevšední pohled na pražské panorama z oken paláců. Datum 1. května je rovněž spojeno s významným výročím vstupu České republiky do Evropské unie. K této příležitosti tak bude v obou palácích připraven infostánek Eurocentra, kde se mohou zájemci dozvědět množství zajímavých informací souvisejících s naším členstvím v EU.

Prohlídky budou probíhat v organizovaných skupinách za doprovodu průvodců, přičemž jedna prohlídka potrvá přibližně 40 minut.

Termín

1. května 2019

Čas

9.00 – 17.00 hodin (poslední komentovaná prohlídka bude začínat v 16.00 hodin)

Místo

Hrzánský palác, Loretánská 177/9, Praha 1
Lichtenštejnský palác, U Sovových mlýnů 506/4, Praha 1

Kontakt pro média na místě

Ivana Krejčiříková, Odbor komunikace Úřadu vlády ČR, tel: +420 602 294 505

 

Odbor komunikace Úřadu vlády ČR
Tiskové oddělení
e-mail: tiskove@vlada.gov.cz
telefon: 22400 2058/2059/2316/2596/2625
www.vlada.cz | twitter.com/strakovka | facebook.com/uradvlady

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Související zprávy