Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Očekáváné události

15. 11. 2019 16:26

19. listopadu 2019: Premiér Andrej Babiš navštíví Ukrajinu

Předseda vlády České republiky Andrej Babiš společně s vicepremiérem a ministrem průmyslu a obchodu Karelem Havlíčkem odletí v pondělí 18. listopadu na Ukrajinu. Během oficiální návštěvy bude v úterý 19. listopadu 2019 jednat s ukrajinským předsedou vlády, s ukrajinským prezidentem i s předsedou Parlamentu.

Český premiér zahájí návštěvu země setkáním s českými podnikateli. Následně bude jednat s předsedou vlády Ukrajiny Oleksijem Hončarukem. Hlavními tématy jednání bude podpora České republiky Ukrajině a ekonomická a rozvojová spolupráce. Oba premiéři se následně zúčastní zahájení podnikatelského fóra. Na závěr jednání delegací vystoupí předsedové vlád na společné tiskové konferenci.

Andrej Babiš bude také jednat s prezidentem Volodymyrem Zelenským. Mezi hlavními tématy jednání budou podpora evropského směřování Ukrajiny, hospodářská spolupráce a bezpečnostní situace na Ukrajině. Český premiér se dále setká s předsedou Nejvyšší rady Ukrajiny Dmytrem Razumkovem. Premiér Babiš na závěr návštěvy země položí květiny u pamětní desky České družiny na Sofijském náměstí.

Ukrajina patří mezi tradiční obchodní partnery ČR a s ohledem na ukrajinské potřeby rozvíjet a modernizovat jak průmyslové sektory, tak zemědělství, jsou příležitosti pro vývozy českých moderních technologií velmi široké. Vzhledem ke stále složité situaci na Ukrajině z hlediska politického i ekonomického však nelze zatím očekávat výraznější aktivity českých investorů. Vyplývá to z aktuální analýzy investičních a obchodních aktivit mezi Českou republikou a Ukrajinou, kterou vydává Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) u příležitosti aktuální návštěvy předsedy vlády Andreje Babiše a místopředsedy vlády a ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka na Ukrajině. Více na stránkách Ministerstva průmyslu a obchodu.

Termín

19. listopadu 2019

Program

9.25 – návštěva památníku Věčné slávy u hrobu Neznámého vojína
9.40 – uctění památky obětí hladomorů na Ukrajině
10.00 – Ukrajinsko–české podnikatelské fórum
10.45 – jednání předsedů vlád České republiky a Ukrajiny
11.30 – společný briefing předsedů vlád pro média
12.00 – jednání s prezidentem Ukrajiny Volodymyrem Zelenským
12.30 – oficiální oběd předsedy vlády ČR s prezidentem Ukrajiny
14.05 – jednání s předsedou Nejvyšší rady Ukrajiny Dmytrem Razumkovem
následně – položení květin u pamětní desky České družiny na Sofijském náměstí
následně – prohlídka Sofijského kláštera
následně – návštěva Velvyslanectví ČR na Ukrajině

Kontakt pro média

Veronika Beníšková, Odbor komunikace Úřadu vlády ČR, + 420 725 785 761

 

Odbor komunikace Úřadu vlády ČR
Tiskové oddělení
e-mail: tiskove@vlada.gov.cz
telefon: 22400 2058/2059/2316/2596/2625
www.vlada.cz | twitter.com/strakovka | facebook.com/uradvlady

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X