Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Očekáváné události

19. 7. 2016 12:36

20. července: Společné jednání vlády s Asociací krajů ČR, TK v 12.30 a jednání vlády, TK v 15.00

Ve středu 20. července 2016 se uskuteční od 9.00 hodin zasedání vlády. V 10.00 se vládní kabinet sejde k již šestému společnému jednání s představiteli Asociace krajů ČR. K dalšímu samostatnému jednání se vláda vrátí v 13.00.

Vláda má na programu mimo jiné:

  • Návrh právního zajištění spolufinancování regionální železniční dopravy po roce 2019, předkládá: ministr dopravy
    Na základě dříve sjednaných pravidel byl připraven návrh právního zajištění, který má pomoci zajistit stabilitu dopravní obslužnosti regionální železniční dopravou v České republice. Materiál mimo jiné vychází z kombinovaného financování železniční regionální dopravy státem a kraji.
  • Problémy související s bydlením sociálně vyloučených obyvatel a návrh jejich řešení, předkládá: ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu
    Ministr pro lidská práva představí postup, který povede k omezení tzv. obchodu s chudobou, tedy například problémů nadhodnoceného nájemného či situací, kdy majitel sice pronajímá byty za nepřiměřenou částku, ale zároveň neplní své povinnosti a neplatí příspěvky společenství vlastníků na údržbu společných částí domu
  • Identifikace problémů v oblasti bydlení, které vyplynuly při poskytování dávek, předkládá: ministryně práce a sociálních věcí
    Veřejná politika a pomoc státu v oblasti bydlení jsou v současné době založeny zejména na dávkové podpoře. Ministryně práce a sociálních věcí vládě představí limity takovéto politiky.
  • Koncepce bydlení České republiky do roku 2020 (revidovaná), předkládá: ministryně pro místní rozvoj
    Hlavními principy bytové politiky státu jsou: ekonomická přiměřenost, udržitelnost veřejných i soukromých financí a odpovědnost státu za vytváření podmínek, které jednotlivcům umožní naplnění práva na bydlení.
  • Strategie rozvoje zemského digitálního televizního vysílání, předkládá: ministr průmyslu a obchodu
    Strategie usiluje o včasné řešení budoucnosti jediné bezplatné televizní platformy, která je ohrožena kvůli vzájemnému přeshraničnímu rušení televizního vysílání a provozu datových mobilních sítí.
  • Informace k současnému stavu vzniku Národní centrály proti organizovanému zločinu Služby kriminální policie a vyšetřování, předkládá: ministr vnitra
    Na základě pokynu předsedy vlády Bohuslava Sobotky předloží Ministerstvo vnitra již podruhé písemnou informaci o aktuálním průběhu změn ve strukturách Policie ČR.

Kompletní program schůze vlády.

Témata jednání se zástupci Asociace krajů:

  • Situace v dopravě. Především pak financování regionální železniční dopravy po roce 2019, systémové financování modernizace a oprav mostů a silnic II. a II. třídy či zajištění zimní a běžné údržby silnic I. třídy v období, plán významných dopravních staveb. Tématem bude také problematika EIA a příprava realizace vodního koridoru Dunaj-Odra-Labe.
  • Zmírnění sociálních dopadů souvisejících s restrukturalizací a útlumem hornické činnosti. Revize nařízení vlády, díky které by získali nárok na příspěvek ke zmírnění sociálních dopadů souvisejících s restrukturalizací a útlumem těžby také horníci z Ústeckého kraje.
  • Sociální služby. Finanční pokrytí navýšení mzdových prostředků zaměstnanců zabezpečující sociální služby v gesci krajů pro rok 2016 a požadovaná dotace pro sociální služby v krajích ve výši 9,7 mld. Kč.
  • Církevní restituce. Plnění smlouvy mezi vládou ČR a církvemi v souvislosti s žalobami, které podaly církve na kraje kvůli vydání majetku.
  • Podpora zdravotnictví. Zvýšení tarifních platů zdravotníků o deset procent, investiční prostředky pro regionální zdravotnictví či postgraduální vzdělávání zdravotnického personálu. Jednat se bude také o aktuální situaci u letecké záchranné služby.
  • Školství v krajích. Návrh státního rozpočtu na příští rok v souvislosti se zajištěním reformy školství a systémová podpora financování sportu a tělovýchovy v regionech.
  • Peníze obcím. Materiál Ministerstva financí o změně rozpočtového určení daní, které navyšuje podíl rozpočtového určení daní ve prospěch obcí.
  • Jednodušší víza. Úprava vízového styku pro občany Ukrajiny, Běloruska a dalších zemí tak, aby se zjednodušil jejich přístup na český pracovní trh.
  • Čerpání fondů. Ministerstvo pro místní rozvoj bude informovat o aktuální situaci v čerpání fondů Evropské unie v letech 2014-2020.
  • Peníze na výkon státní správy. Stanovení odpovídající výše příspěvku na výkon státní správy.
     

Termín

20. července 2016

Program

8.55 – fototermín před jednáním vlády
10.00 – fototermín na začátku jednání vlády se členy Rady Asociace krajů ČR
12.30 – tisková konference po jednání s Asociací krajů
13.00 – pokračuje jednání vlády k dalším tématům
15.00 – tisková konference po jednání vlády
 

Místo

Úřad vlády ČR, nábřeží Edvarda Beneše 4, Praha 1

Časy tiskových konferencí se mohou změnit s ohledem na průběh jednání.
Pro účast na fototermínech a tiskových konferencích na Úřadu vlády ČR je nutná akreditace. Více informací: /cz/media-centrum/akreditace-pro-media-126100/. Podmínkou účasti je společenský oděv.

Kontaktní osoba pro média na místě

Martina Součková, Odbor komunikace Úřadu vlády ČR, +420 724 209 854


MgA. Martin Ayrer
mluvčí vlády, ředitel Odboru komunikace
Government Spokesperson and Director of Department of Communication
Úřad vlády České republiky | Office of the Government of the Czech Republic
nábřeží Edvarda Beneše 4
CZ -118 01 Praha 1
T: +420 224 002 054
M: +420 602 135 517

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X