Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Očekáváné události

21. 9. 2015 17:41

23. září 2015: Schůze vlády ČR, TK v 13.00 hod.

Členové vlády ve středu 23. září 2015 od 10.00 hodin projednají mimo jiné:

  • Mandát pro předsedu vlády Bohuslava Sobotku na mimořádné jednání Evropské rady 23. září 2015 v Bruselu.
    Mimořádné neformální zasedání hlav států a předsedů vlád, na němž se bude jednat o celkovém přístupu k uprchlické krizi a o nutnosti vytvořit důvěryhodnou evropskou migrační politiku.
  • Návrh zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2016, předkládá: ministr financí.
    Návrh státního rozpočtu na rok 2016 a střednědobý výhled státního rozpočtu na léta 2017 a 2018 zabezpečují, aby podíl deficitu vládního sektoru na HDP byl v roce 2016 ve výši 1,2 %, v roce 2017 ve výši 0,8 % a v roce 2018 ve výši 0,6 %.
  • Rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury na rok 2016 a střednědobý výhled na roky 2017 – 2018, předkládá: ministr dopravy.  
    Rozpočet fondu na rok 2016 vychází z navýšených směrných čísel Ministerstva financí a při zapojení předpokládaného zůstatku finančních prostředků ke konci roku 2015 pracuje s celkovými národními zdroji ve výši 51,3 mld. Kč.
  • Návrh rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení na rok 2016 a střednědobého výhledu na roky 2017 – 2018, předkládá: ministryně pro místní rozvoj.
    V rozpočtu fondu se navrhuje navýšení výdajového limitu na rok 2016 pro účely programu podpory rekonstrukcí, modernizací a zateplování bytových domů.
  • Návrh novely zákona o důchodovém pojištění a zákona o organizaci a provádění sociálního zabezpečení, předkládá: ministryně práce a sociálních věcí.
    Vláda chce rozšířit počet horníků, kteří budou moci odejít dříve do důchodu. Opatření reaguje na předpokládaný budoucí útlum těžby a vychází vstříc přání odborů.
  • Návrh novely zákona o Nejvyšším kontrolním úřadu, předkládá: ministr pro lidská práva‚ rovné příležitosti a legislativu.
    V souladu s programovým prohlášením vlády se navrhuje rozšíření působnosti Nejvyššího kontrolního úřadu.
  • Návrh novely školského zákona, předkládá: ministryně školství‚ mládeže a tělovýchovy.
    Návrh upravuje zejména zavedení povinného roku předškolního vzdělávání, nárok na místo v mateřské školce, systém přijímacího řízení na střední školy do oborů s maturitou a zavedení tří povinných zkoušek společné části maturitní zkoušky. Novelou se navíc zřizuje Národní rada pro vzdělávání.
  • Návrh zákona o evidenci odborových organizací a organizací zaměstnavatelů, předkládá: ministryně práce a sociálních věcí.
    Navrhuje se převést agendu spojenou s evidencí odborových a zaměstnavatelských organizací z rejstříkových soudů na Ministerstvo práce a sociálních věcí v zájmu sjednocení evidence a zrychlení postupu při zápisech vzniku, změny i zániku organizací sociálních partnerů vlády.
  • Návrh novely zákona o daních z příjmů, předkládá: 1. místopředseda vlády pro ekonomiku a ministr financí.
    V souladu s Programovým prohlášením vlády se navrhuje další zvýšení daňového zvýhodnění na vyživované děti od roku 2015. Transpoziční úpravou je explicitní stanovení, že mateřská společnost nemůže uplatnit osvobození přijatých podílů na zisku v případě, že u dceřiné společnosti mohou snížit tyto podíly její základ daně.
  • Návrh nařízení vlády o odškodňování bolesti a ztížení společenského uplatnění způsobené pracovním úrazem nebo nemocí z povolání, předkládá: ministr zdravotnictví.
    Navrhuje se zvýšení hodnoty jednoho bodu, podle kterého se určuje výše celkové náhrady újmy.
  • Návrh novely zákona o státní službě, předkládají: ministři vnitra a zahraničních věcí.
    Cílem návrhu zákona je zachovat zásadní rysy stávajícího systému fungování zahraniční služby, který v mnoha ohledech významně přispívá ke zvyšování odbornosti a profesionality státní správy a rovněž napomáhá slaďování rodinného a osobního života státních zaměstnanců s výkonem státní služby.

Program jednání vlády.

09.55 – fototermín 
13.00 – tisková konference
(Čas tiskové konference se může změnit s ohledem na průběh jednání.)

Pro účast na fototermínu a tiskové konferenci na Úřadu vlády ČR je nutná akreditace. Více informací /cz/media-centrum/akreditace-pro-media-126100/
Podmínkou účasti na tiskové konferenci je společenský oděv.

Místo: Úřad vlády ČR, nábřeží Edvarda Beneše 4, Praha 1


MgA. Martin Ayrer
mluvčí vlády, ředitel Odboru komunikace
Government Spokesperson and Chief of Press Office
Úřad vlády České republiky | Office of the Government of the Czech Republic
nábřeží Edvarda Beneše 4
CZ -118 01  Praha 1
T: +420 224 002 054
M: +420 602 135 517
www.vlada.cz | twitter.com/strakovka | facebook.com/uradvlady

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X