Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Očekáváné události

23. 9. 2014 19:06

27. - 28. září 2014: Úřad vlády se zapojuje do oslav Dne české státnosti – otevírá veřejnosti Strakovu akademii a vilu v Sezimově Ústí

Úřad vlády se tento víkend 27. a 28. září zapojí do oslav Dne české státnosti a svátku svatého Václava. V rámci těchto oslav po třech letech znovu zpřístupní Strakovu akademii, sídlo Úřadu vlády ČR. Po celý víkend bude pro veřejnost rovněž otevřena vila Hany a Edvarda Benešových v Sezimově Ústí. V neděli 28. září pak vedoucí Úřadu vlády Pavel Dvořák slavnostně zahájí v pražském Hrzánském paláci výstavu s názvem Můj stát.

Úřad vlády se tento víkend 27. a 28. září zapojí do oslav Dne české státnosti a svátku svatého Václava. V rámci těchto oslav po čtyřech letech znovu zpřístupní Strakovu akademii, sídlo Úřadu vlády ČR. Po celý víkend bude pro veřejnost rovněž otevřena vila Hany a Edvarda Benešových v Sezimově Ústí. V neděli 28. září pak vedoucí Úřadu vlády Pavel Dvořák slavnostně zahájí v pražském Hrzánském paláci výstavu s názvem Můj stát.

Otevření Strakovy akademie

  • Úřad vlády ČR se rozhodl otevřít Strakovu akademii veřejnosti po třech letech, kdy byla návštěvníkům uzavřena.
  • Návštěvníci si budou moci prohlédnout nejen reprezentační prostory Úřadu vlády, jako je barokní vestibul, tiskové atrium, starý tiskový sál či zahrada, ale také jednací sál vlády či pracovnu předsedy vlády České republiky
  • Úřad vlády již letos v červnu otevřel veřejnosti zahradu Strakovy akademie.

Termín otevření

Strakova akademie bude přístupná veřejnosti v neděli 28. září hlavním vchodem z nábřeží Edvarda Beneše 4 od 10 do 17 hodin.

Místo

Úřad vlády ČR, vstup z nábřeží Edvarda Beneše 4, Praha – Malá Strana

Kontaktní osoba na místě

Jan Nechvátal, Odbor komunikace Úřadu vlády, e-mail: nechvatal.jan@vlada.cz, tel. 602 283 329

Historie Strakovy akademie

Majestátní novobarokní budova sloužila po dokončení její stavby v roce 1896 jako studentská kolej pro nemajetné syny českých šlechtických rodin, jak tomu chtěl císařský tajný rada hrabě Jan Petr Straka, pán z Nedabylic a Libčan, který ve své závěti věnoval k tomuto účelu veškerý svůj majetek. Stavbu projektoval architekt Václav Roštlapil a na výzdobě budovy se podíleli sochaři Josef Mauder a Celda Klouček. Ke Strakově akademii patří i rozlehlá zahrada budovaná pod dohledem Františka Thomayera.

Otevření vily Hany a Edvarda Benešových v Sezimově Ústí

  • Vila Hany a Edvarda Benešových v Sezimově Ústí bude v tomto roce naposledy otevřena 25. - 26. října
  • Součástí komentované prohlídky je kromě přilehlého parku také hrobka manželů Benešových s nově instalovanou bronzovou replikou busty prezidenta Beneše, jejímž autorem je akademický sochař Matouš Holý

Termín otevření a průběh prohlídek

Vila Hany a Edvarda Benešových bude otevřena veřejnosti o víkendu 27. a 28. září. Prohlídky probíhají od 10 do 16 hodin v organizovaných skupinách za doprovodu průvodce. Délka prohlídky je zhruba 40 minut.

Místo

Vila Hany a Edvarda Benešových, Dr. E. Beneše 201, 390 01 Sezimovo Ústí I.

Kontaktní osoba na místě

Petr Musil, Odbor komunikace úřadu vlády, e-mail: musil.petr@vlada.cz, tel. 602 411 962

Historie vily Hany a Edvarda Benešových

Letní sídlo manželů Benešových v Sezimově Ústí, které dnes slouží nejen jako reprezentační prostor předsedy vlády, ale je především důstojným památníkem Hany a Edvarda Benešových, byla poprvé zpřístupněna veřejnosti 28. května 2009. Návštěvníky čeká prohlídka exteriéru budovy, mohou se těšit na oblíbené prezidentovo zákoutí, které se nachází v přízemní hale, dále na jídelnu a pracovnu, jež se spolu s ložnicí nachází v prvním patře. Interiér je vybaven starožitnostmi a dobovým nábytkem, kterým svůj dům vybavili manželé Benešovi. Součástí komentované prohlídky je též procházka přilehlým parkem, jenž je jednou z mála zachovaných zahrad z 30. let 20. století na našem území. Celá prohlídka je zakončena u hrobky manželů Benešových.

Vernisáž výstavy Můj stát

Vedoucí Úřadu vlády ČR Pavel Dvořák společně s Lucií Wittlichovou, ředitelkou o.p.s. Dny české státnosti představí výstavu s názvem Můj stát, putování s českým lvem za 7 státními symboly, která bude slavnostně zahájena 28. září v Hrzánském paláci. Výstava vysvětlující dětem zábavnou formou právě státní symboly České republiky bude sloužit základním školám pro další vzdělávání žáků. Nad výstavou s názvem Můj stát, kterou organizuje Úřad vlády ČR společně s o.p.s. Dny české státnosti, převzal záštitu předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka, manželka prezidenta republiky Ivana Zemanová a kardinál Dominik Duka OP, arcibiskup pražský a primas český.


Odbor komunikace Úřadu vlády ČR
e-mail: tiskovy.odbor@vlada.cz
telefon: 22400 2058/2059/2376/2596
www.vlada.cz

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X