Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Očekáváné události

26. 6. 2018 11:59

28. června 2018: Vedoucí Úřadu vlády otevře novou expozici o životě Edvarda Beneše a o historii jeho vily

Vedoucí Úřadu vlády ČR Radek Augustin spolu s dalšími čestnými hosty otevře ve čtvrtek 28. června 2018 v 17 hodin novou expozici Památníku dr. Edvarda Beneše v Sezimově Ústí, kterou připravilo Husitské muzeum v Táboře. Navíc bude v tento den v čase od 14.00 do 19.30 hodin mimořádně zpřístupněna i Benešova vila.

Nově otevřená expozice Památníku dr. Edvarda Beneše, který je umístěn v dolní části zahrady Benešovy vily, přiblíží život a činnost druhého československého prezidenta a také představí Benešovu vilu včetně stavebních proměn. Vystaveny budou mj. fotografie a sbírkové předměty vážící se k Edvardu Benešovi a jeho ženě Haně.

U příležitosti otevření Památníku se uskuteční v dolní části zahrady a v parku zahradní slavnost v duchu třicátých let. Úřad vlády ČR v rámci slavnostní akce navíc mimořádně ve čtvrtek 28. června zpřístupní pro veřejnost Benešovu vilu od 14.00 do 19.30 hodin.

Na akci bude mimořádně vystaven také automobil Aero 50 ze sbírek Národního technického muzea. Jedná se o automobil, který Benešovi používali v době exilu ve Velké Británii. Následující dva víkendy bude „automobil-veterán“ k vidění také u Benešovy vily.

Návštěvnický provoz v Benešově vile probíhá v letošním roce od dubna do konce října každý pátek, sobotu a neděli na základě spolupráce Úřadu vlády ČR a Národního muzea. Lidé se tak mohou těšit na komentované prohlídky letního sídla manželů Benešových. Návštěvníci mají možnost zavítat také do rozhlehlé zahrady, která patří k jednomu z mála dochovaných zahradních komplexů z třicátých let 20. století.

„Letos – v roce stoletého jubilea Československa – se podařilo Úřadu vlády ČR, Národnímu muzeu a Husitskému muzeu v Táboře výrazně přispět k přiblížení a popularizaci odkazu prezidenta Edvarda Beneše, ať již historicky největším počtem dnů otevřených dveří v Benešově vile, nebo novou expozicí v Památníku dr. Edvarda Beneše v dolní části zahrady patřící k vile,“ uvedl vedoucí Úřadu vlády ČR Radek Augustin.

Více informací o otevření nové expozice v Památníku Edvarda Beneše naleznete na internetových stránkách http://www.husitskemuzeum.cz/slavnostni-otevreni-nove-expozice-v-pamatniku-edvarda-benese/.

Podrobnější informace o Benešově vile v Sezimově Ústí naleznete na stránkách http://www.vlada.cz/cz/urad-vlady/dalsi-objekty/vila-v-sezimove-usti-55729/.

Rezervace prohlídky Benešovy vily v termínech pátek, sobota, neděle je možné provést až do konce října na rezervačním webu http://rezervace.benesovavila.nm.cz/

Více informací o dalších aktivitách Úřadu vlády ČR ke stému výročí založení Československa nalezte na stránkách http://www.vlada.cz/aktivity-uradu-vlady-k-jubilejnimu-roku-2018-165143/.

Termín

28. června 2018

Program

14.00–19.30 zpřístupnění Benešovy vily veřejnosti
Místo: Benešova vila, Dr. E. Beneše 201, Sezimovo Ústí

16.00 – zahájení programu
17.00 – slavnostní otevření nové expozice
následně – komentované prohlídky expozice

Místo: Památník dr. E. Beneše, Dr. E. Beneše 1138, Sezimovo Ústí

Kontakt pro média

Kateřina Nimrichtrová, Husitské muzeum v Táboře, +420 734 570 334
Jan Nechvátal, Odbor komunikace Úřadu vlády ČR, tel: +420 602 283 329

 

Mgr. Barbora Peterová
mluvčí vlády
Government Spokesperson

Úřad vlády České republiky | Office of the Government of the Czech Republic
nábřeží Edvarda Beneše 4
CZ -118 01  Praha 1
T:  +420 224 002 058
M: +420 723 707 619
www.vlada.cz | twitter.com/strakovka | facebook.com/uradvlady

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X