Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Očekáváné události

2. 9. 2022 12:44

3. září 2022: V sobotu se veřejnosti otevřou brány Hrzánského paláce, otevřena bude i zahrada Strakovy akademie

V sobotu 3. září pokračují Dny otevřených dveří Úřadu vlády. Veřejnost si bude moci tentokrát prohlédnout Hrzánský palác v Loretánské ulici. Týž den bude opět otevřena i zrekonstruovaná zahrada Strakovy akademie.

Hrzánský palác na Hradčanech v současnosti slouží k reprezentačním účelům předsedy vlády i jako náhradní sídlo celé vlády, pokud není možné pracovat ve Strakově akademii. První zmínky o zástavbě na tomto území ale sahají až do 14. století, ze kdy se dochovala zmínka o gotickém domě, patřícím svatovítské kapitule. Jeho dnešní honosná podoba je výsledkem řady přestaveb a dostaveb v následujících staletích. Podrobnosti o historii objektu, o jeho uživatelích a dalších zajímavostech se návštěvníci dozví během komentovaných prohlídek, které začínají v 9 hodin.

Zahrada Strakova akademie prošla v uplynulých měsících zásadní rekonstrukcí, která ji měla vrátit reprezentativní charakter ve stylu jejích původního architekta Františka Thomayera. Její novou podobu včetně premiérem Petrem Fialou čerstvě zasazené jabloně tradiční české odrůdy Panenské české si zájemci budou moci prohlédnout od 10 hodin.

Otevírací doby

Hrzánský palác: 9.00–17.00 hodin (poslední komentovaná prohlídka bude začínat v 16.00 hodin)
zahrada Strakovy akademie: 10.00–18.00 hodin

Místo

Hrzánský palác, Loretánská 177/9, Praha 1
zahrada Strakovy akademie, nábřeží Edvarda Beneše 4, Praha 1, vstup z Kosárkova nábřeží

 

Odbor komunikace Úřadu vlády ČR
Tiskové oddělení
e-mail: tiskove@vlada.gov.cz
telefon: 22400 2058/2059/2596/2625
www.vlada.cz | twitter.com/strakovka | facebook.com/uradvlady

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X