Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Očekáváné události

25. 5. 2023 17:33

30. května 2023: Setkání s médii na téma zřízení kontaktního centra pomoci pro přeživší války a sexuálního násilí páchaného na Ukrajině

V úterý 30. května 2023 se v tiskovém sále Strakovy akademie uskuteční setkání s médii na téma zřízení kontaktního centra pomoci pro přeživší války a sexuálního násilí páchaného na Ukrajině. Kontaktní centrum, které by mělo být zřízeno v Praze, bude poskytovat prvotní informace a pomoc lidem prchajícím před válkou z Ukrajiny a bude se zaměřovat na genderově podmíněné násilí a válečné trauma.

Na setkání s médii bude představen koncept kontaktního centra pro ukrajinské oběti, které by mělo být zřízeno v Praze jako vůbec první centrum podobného typu mimo Ukrajinu. Kontaktní centrum bude poskytovat prvotní informace a pomoc lidem prchajícím před válkou z Ukrajiny a bude se zaměřovat na genderově podmíněné násilí a válečné trauma.

Ukrajinská vláda v reakci na dopady války otevřela na Ukrajině 10 center psychosociální pomoci pro osoby s traumatem v důsledku války (Survivor Relief Centre). Plánuje rozšířit centra i do zemí s vysokým počtem válečných uprchlic a uprchlíků. Po úvodních jednáních s Úřadem vlády ČR a organizací MRIYA UA pomáhající uprchlíkům a uprchlicím před válkou na Ukrajině v ČR byly zahájeny přípravy k založení prvního centra v Praze. 

Setkání pořádá zmocněnkyně vlády ČR pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková a Odbor rovnosti žen a mužů ÚV ČR ve spolupráci se zmocněnkyní ukrajinské vlády pro genderovou rovnost Katerynou Levchenko a kanceláří vicepremiérky Ukrajiny a ministryně pro evropskou a euroatlantickou integraci Olhy Stefanishyny, za podpory Populačního fondu OSN (UNFPA) a Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).

Termín:

30. května 2023, 16:30 – 17:00

Místo:

Strakova akademie, nábř. E. Beneše 128, 118 00 Malá Strana

Na tiskové konferenci vystoupí:

  • Klára Šimáčková Laurenčíková, zmocněnkyně vlády pro lidská práva a náměstkyně ministra pro evropské záležitosti 
  • Kateryna Levchenko, zmocněnkyně ukrajinské vlády pro genderové rovnosti 
  • Sergiy Nizhynskyi, poradce místopředsedkyně vlády Ukrajiny a ministryně pro evropskou a euroatlantickou integraci
  • Veronika Řídelová, programová manažerka aplikace Bright Sky pro řešení domácího násilí, Nadace Vodafone

Kontakt pro média:

Účast prosím potvrďte do 29. května na: Lenka Čermáková, tel.: 722 972 691, e-mail: cermakova.lenka@vlada.cz.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X