Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Očekáváné události

4. 7. 2022 11:18

5.–6. července 2022: Úřad vlády otevře veřejnosti během následujících státních svátků Kramářovu vilu i vilu Edvarda a Hany Benešových

Při příležitosti oslav Dne slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje 5. července a Dne upálení mistra Jana Husa, který připadá na 6. července uspořádá Úřad vlády ČR další z tradičních dnů otevřených dveří v oblíbené Kramářově vile, která se nachází na okraji pražských Letenských sadů. Při příležitosti obou státních svátků rovněž pokračují dny otevřených dveří ve vile Hany a Edvarda Benešových v Sezimově Ústí.

Kramářova vila, spadající pod správu Úřadu vlády ČR, tvoří bezesporu nepřehlédnutelnou dominantu letenského panoramatu. Ačkoli byl návrhem stavby pověřen vyhlášený vídeňský architekt Friedrich Ohmann, do konečného vzhledu interiérů se výrazně promítnul vkus ruské manželky Karla Kramáře, Naděždy Nikolajevny. V devadesátých letech prošla Kramářova vila kompletní rekonstrukcí a nyní pravidelně hostí významné světové státníky a je místem protokolárních přijetí předsedy vlády.

Pro návštěvníky je připraven zajímavý výklad nejen o interiéru a uměleckých předmětech umístěných ve vile, ale také o jejím současném využití. K vidění bude například jídelna zdobená byzantskými motivy, pracovna Karla Kramáře či kulečníkový sál ve staroruském stylu. Průvodci návštěvníky obvykle upoutají i romantickým příběhem prvních majitelů vily, manželů Kramářových. Výklad průvodce je ukončen v zahradě Kramářovy vily, odkud je možné vychutnat si jedinečný pohled na řeku Vltavu a překrásné pražské panorama. Prohlídky budou probíhat v pravidelných intervalech od 9 do 17 hodin, přičemž poslední komentovaná prohlídka bude zahájena v 16 hodin.

Při příležitosti obou státních svátků rovněž pokračují dny otevřených dveří ve vile Hany a Edvarda Benešových v Sezimově Ústí. Prohlídky začínají v 10 hodin a je možné si místo na nich předem zajistit prostřednictvím rezervačního systému Národního muzea na https://rezervace.benesovavila.nm.cz/.

Vstupné do obou objektů Úřadu vlády je zdarma.

Otevírací doby 5. a 6. července:

  • Kramářova vila: 9.00–17.00 hodin (poslední komentovaná prohlídka bude začínat v 16.00 hodin)
  • Benešova vila: 10.00–17.00 hodin (poslední komentovaná prohlídka bude začínat v 16.00 hodin)

Místo:

Kramářova vila, Gogolova 212/1, Praha 1
Benešova vila, Dr. E. Beneše 201, Sezimovo Ústí I

Kontakt na místě:

Darina Sedlářová +420 777 090 524
Průvodci (Benešova vila) +420 776 197 628

 

 

Odbor komunikace Úřadu vlády ČR
e-mail: tiskove@vlada.gov.cz
telefon: 22400 2058/2059/2596/2625
www.vlada.cz | twitter.com/strakovka | facebook.com/uradvlady

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X