Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Očekáváné události

5. 5. 2023 17:50

9. května 2023: TK zmocněnkyně vlády pro lidská práva Kláry Šimáčkové Laurenčíkové u příležitosti předložení nového zákona o domácím násilí

Zmocněnkyně vlády pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková se v úterý 9. května 2023 setká ve Strakově akademii s médii. Stane se tak u příležitosti předložení a představení nového zákona o domácím násilí.

Domácí násilí patří z hlediska výskytu k nejrozšířenějším formám násilí vůbec. Data z roku 2022 ukazují, že téměř 30 % žen a 12 % mužů má zkušenost s domácím násilím. Specifikem domácího násilí je jeho vysoká latence – na policii se obrátí jen každá pátá oběť. V polovině rodin s výskytem domácího násilí vyrůstají děti.

Návrh zákona v posledních měsících připravovala zmocněnkyně vlády pro lidská práva společně s koalicí NeNa (Ne Násilí) a Ministerstvem spravedlnosti a Ministerstvem vnitra. Návrh zákona bude v následujících dnech zveřejněn a předložen do mezirezortního připomínkového řízení. Společně s návrhem zákona bude vládě předložen i Akční plán prevence domácího a genderově podmíněného násilí, který obsahuje další nelegislativní opatření.

Zmocněnkyně vlády pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková bude na tiskové konferenci hovořit o tom, jaké změny přináší nový zákon o domácím násilí nebo jaké je pojetí nové definice domácího násilí. Řešeno bude také to, jak se zlepší ochrana obětí a jaká doprovodná opatření přináší připravovaný akční plán prevence domácího násilí.

Termín:

9. května 2023, 09:00 – 10:00

Místo:

Úřad vlády, Nábřeží Edvarda Beneše 4, Praha 1

Na tiskové konferenci vystoupí:

  • Klára Šimáčková Laurenčíková, zmocněnkyně vlády pro lidská práva a náměstkyně ministra pro evropské záležitosti
  • Eva Decroix, poslankyně PSP ČR, členka Podvýboru pro problematiku domácího a sexuálního násilí
  • Barbora Urbanová, poslankyně PSP ČR, členka Podvýboru pro problematiku domácího a sexuálního násilí
  • Branislava Marvánová Vargová, vedoucí služby odborné sociální poradenství organizace ROSA – centra pro ženy, z.s., a předsedkyně Výboru pro prevenci domácího násilí a násilí na ženách
  • Karel Dvořák, náměstek ministra spravedlnosti
  • Martina Houžvová, advokátka specializující se na pomoc obětem domácího násilí

Kontakt pro média:

Účast prosím potvrďte na: Lenka Čermáková, tel.: 722 972 691, e-mail: cermakova.lenka@vlada.cz 

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X