Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Očekáváné události

9. 3. 2017 7:38

9. března 2017: Premiér bude v Bruselu jednat o hospodářských otázkách, posílení obrany a rozhodovat o novém předsedovi Evropské rady

Předseda vlády Bohuslav Sobotka bude zastupovat ČR na jednodenním zasedání Evropské rady v Bruselu. Lídři EU budou na březnovém summitu jednat o hospodářských otázkách, posílení evropské obrany a bezpečnosti a pokrocích v migrační politice. Summit by měl také rozhodnout o novém předsedovi Evropské rady.

Evropská rada se v úvodu jednání bude zabývat současným hospodářským vývojem v EU s důrazem na zaměstnanost, růst a konkurenceschopnost. Pro českou vládu je v té souvislosti klíčové dobudování vnitřního trhu EU. Je nutné, aby Komise také ve zbývajících plánovaných iniciativách předložila ambiciózní návrhy, které pomohou odstranit stávající překážky na vnitřním trhu a zabrání vytváření nových.

Vedle hospodářských témat se lídři EU budou věnovat také evropské obraně a bezpečnosti. Je to právě užší spolupráce v oblasti bezpečnosti a obrany, na kterou klade česká vláda v diskusích o dalším směřování EU jasný důraz. Zajištění bezpečnosti evropských občanů je klíčovou prioritou pro budoucnost EU.

Dalším bodem dnešního jednání bude migrace ve světle spolupráce s africkými státy. Vláda premiéra Bohuslava Sobotky vnímá spolupráci se třetími zeměmi jako naprosto klíčový faktor pro předcházení dalším migračním krizím. Česká vláda plně podporuje uzavírání tzv. migračních partnerství a jsme připraveni se na nich nadále plně podílet.

Důležitým tématem čtvrtečního summitu bude také otázka vnějších vztahů EU zejména pak vůči regionu západního Balkánu, který patří mezi dlouhodobé zahraničně-poltické priority ČR. EU by měla potvrdit své angažmá a evropskou perspektivu zemím západního Balkánu, který má relevanci pro bezpečnost a stabilitu celé Evropy.

Dnes by měla rovněž proběhnout volba nového předsedy Evropské rady. Česká republika je připravena na tento post opětovně podpořit Donalda Tuska, který se v uplynulých dvou a půl letech svého mandátu ukázal jako velmi dobrý a nestranný předseda nejvyššího orgánu EU. Donald Tusk vždy usiloval o kompromis mezi členskými státy a o jednotu Unie jako celku.

Jednání Evropské rady bude předcházet tradiční koordinace zástupců zemí Visegrádské skupiny. Na čtvrteční formální jednání Evropské rady naváže páteční neformální diskuse o přípravě summitu v Římě u příležitosti 60. výročí podepsání římských smluv. Na tomto neformálním jednání evropské sedmadvacítiky zastoupí českého premiéra předseda slovenské vlády Robert Fico.

Program

Čtvrtek 9. března 2017
14.10 – komentář předsedy vlády pro média
14.30 – jednání předsedů vlád zemí V4
15.30 – zasedání Evropské rady s předsedou Evropského parlamentu Antoniem Tajanim
16.00 – pracovní jednání Evropské rady
cca 18.30 – tisková konference předsedy vlády
Místo: Budova Evropa, Evropská rada, Brusel

Kontaktní osoba pro média na místě

Michal Bucháček, tiskový mluvčí Stálého zastoupení ČR při EU +32 473 553 316
Šárka Nevoralová, Odbor komunikace Úřad vlády, tel. +420 720 982 644

MgA. Martin Ayrer
mluvčí vlády, ředitel Odboru komunikace
Government Spokesperson and Director of Department of Communication
Úřad vlády České republiky | Office of the Government of the Czech Republic
nábřeží Edvarda Beneše 4
CZ -118 01  Praha 1
T:  +420 224 002 054
M: +420 602 135 517
www.vlada.cz | twitter.com/strakovka | facebook.com/uradvlady

 

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X