Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Představujeme

29. 9. 2009 14:09

Dar premiéra papeži Benediktu XVI.

Křišťálový kříž pro papeže Benedikta XVI.
Křišťálový kříž pro papeže Benedikta XVI.

Křišťálový kříž pro papeže Benedikta XVI.
Křišťálový kříž pro papeže Benedikta XVI.

V průběhu své návštěvy v ČR, obdržel papež Benedikt XVI. od předsedy vlády ČR Jana Fishera unikátní dar z dílny sklárny Moser.

Firma MOSER, a.s. křišťálový kříž vyrobila ve spolupráci s Granátem Turnov.

Kříž, kterému vdechl podobu Lukáš Jabůrek DiS. (Studio Moser) ozdobily 2 kovové lišty posázeny 636 českými granáty, které pocházejí z vývojového střediska Granát Turnov od pánů Milana Hejrala a Karla Merty.

Cílem bylo vytvořit originální provedení kříže. Pan Jabůrek má zálibu v architektuře, a proto zvolil ideu kříže, který symbolizuje stavbu moderního kostela, sdružujícího všechny věřící. V kříži se snoubí tradiční znaky Moseru a to je přesnost, brus a dokonalá optika skla.

Výrobní postup: výroba kříže je velice náročná na pečlivost a přenost. Na sklářskou píšťalu sklář nabere sklovinu, kterou sválí na plíšku a nechá zchladnout. Po zchladnutí provede další náběr, který vytvaruje svalákem a opět nechá zchladnout. Tento postup se několikrát zopakuje. Pokud je na píšťale dostatečné množství řádně prohřáté skloviny, nechá se stéci do kovové formy. Pomocí dřevěných hladítek se sklovina uhladí do kovových forem. Po zchladnutí výlisku se polotovar z formy vyjme a odnese do Tamprovny (chladící komorová pec), kde chladne přibližně 2 dny. Z polotovarů se pak vybrušují konečné tvary.

Konečnou fází výroby kříže je kompletace částí, která je velice náročná a trvala celé 3 dny., Komplementace t.j. přilepení všech komplementů pomocí lepidla tvrzeného UV – zářením.

Specifikem výroby je vysoká řemeslná náročnost.

Technická specifikace kříže:

- výška celková 49cm

- hmotnost celková 4kg

- rozpětí ramen 24 cm

- délka lišty 30 cm

- šířka lišty 1 cm

Sklárna Moser navazuje na slavnou tradici českého sklářství a reprezentuje vrchol řemeslné tvorby nápojového a dekorativního skla již od roku 1857. Historie sklárny Moser je úzce spjata také s Vatikánem, již Leo Moser vybavil nápojovým souborem Papež 11520 sídlo Pia XI. ve Vatikánu v roce 1923. V roce 1990 u příležitosti první návštěvy Jana Pavla II. v České republice obdržel papež od Václava Havla, prezidenta republiky, křišťálový kříž vyrobený ve sklárně Moser. Jeho kopie je dodnes umístěna v Muzeu sklárny Moser, kde ho může obdivovat široká veřejnost.

Zdroj: MOSER, a.s.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie