Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Představujeme

2. 7. 2008 15:07

Dr. Condoleezza Rice, ministryně zahraničních věcí USA

Představujeme ministryni zahraničních věcí Dr. Condoleezzu Rice, která je mimo jiné také autorkou studie o vztazích mezi civilní správou a armádou pod názvem Nejistá loajalita: Sovětský svaz a Československá armáda.

Dr. Condoleezza Rice se stala asistentkou presidenta pro záležitosti národní bezpečnosti, což je pozice obecně známá jako poradce pro národní bezpečnost, dne 22. ledna 2001. V červnu 1999 ukončila své šestileté působení ve funkci děkanky Stanfordovy university, kde měla na starosti rozpočet a akademické záležitosti university. Zodpovídala za roční rozpočet university ve výši 1,5 miliardy USD i za její akademický program pro 1 400 členů učitelského sboru a 14 000 studentů.

Jako profesorka politických věd působí dr. Riceová v učitelském sboru Stanfordovy university od roku 1981. Získala dvě nejvyšší pedagogická vyznamenání – v roce 1984 cenu Waltera J. Gorese za vynikající pedagogickou práci a v roce 1993 cenu děkana Školy humanitních studií a věd za skvělé výsledky ve výuce.

C_Rice_min_zahranici_USA_ilustrace Ve Stanfordu byla v letech 1981-1986 členkou Střediska pro mezinárodní bezpečnost a kontrolu zbrojení (Center for International Security and Arms Control, dnes Středisko pro mezinárodní bezpečnost a spolupráci - Center for International Security and Cooperation), starším řádným členem Ústavu pro mezinárodní studia (Institute for International Studies) a řádným členem Hooverova institutu. Napsala následující knihy: “Germany Unified and Europe Transformed“ (Sjednocené Německo a přeměněná Evropa, 1995) s Philipem Zelikowem, “The Gorbachev Era“ (Éra Gorbačova, 1986) s Alexanderem Dallinem a práci nazvanou “Uncertain Allegiance: The Soviet Union and the Czechoslovak Army“ (Nejistá loajalita: Sovětský svaz a Československá armáda, 1984). Je též autorkou mnoha článků o zahraniční a vojenské politice Sovětského svazu a zemí východní Evropy, přednášela na nejrůznějších fórech, od rezidence Velvyslance Spojených států v Moskvě, Klubu Commonwealthu k národním sjezdům Republikánské strany v letech 1992 a 2000.

Od roku 1989 do března 1991, tedy v období sjednocování Německa a v posledních dnech existence Sovětského svazu, pracovala v Bushově vládě jako ředitelka, později vrchní ředitelka, odboru pro záležitosti Sovětského svazu a východní Evropy (Soviet and East European Affairs) v Radě národní bezpečnosti USA a jako zvláštní asistentka presidenta pro záležitosti národní bezpečnosti. V roce 1986, jako řádná členka Rady pro zahraniční vztahy se specializací na mezinárodní politiku, působila ve funkci zvláštní asistentky ředitele výboru náčelníků štábů. V roce 1997 pracovala ve Federálním poradním výboru pro záležitosti rovnoprávnosti mužů a žen pro integrovaný výcvik v ozbrojených silách (Federal Advisory Committee on Gender - Integrated Training in the Military).

Byla členkou správní rady společností Chevron, Charles Schwab, Nadace Williama a Flory Hewlettových, university v Notre Dame, Mezinárodního poradního sboru J.P. Morgan a správního výboru Symfonického orchestru v San Francisku. Působila též jako členka zakládající rady Centra pro novou generaci (Center for a New Generation), což je fond na podporu vzdělávání pro školy v East Palo Alto a East Menlo Park v Kalifornii. Byla viceprezidentkou Chlapeckého a dívčího klubu Peninsula (Boys and Girls Club of the Peninsula). Navíc v minulosti pracovala ve správních radách takových organizací, jako jsou společnosti Transamerica, Hewlett Packard, Carnegie Corporation, Carnegieho nadace pro mezinárodní mír (Carnegie Endowment for International Peace), společnost Rand, Národní rada pro studium Sovětského svazu a východní Evropy (National Council for Soviet and East European Studies), Mid-Peninsula Urban Coalition a veřejnoprávní stanice KQED v San Francisku.

Narodila se 14. listopadu 1954 v Birminghamu ve státě Alabama. Titul bakaláře politických věd získala s vyznamenáním a jako členka sdružení premiantů (Phi Beta Kappa) na univerzitě v Denveru v roce 1974; magisterský titul jí byl udělen na univerzitě v Notre Dame v r. 1975; a titul Ph.D. na fakultě postgraduálních studií na univerzitě v Denveru v r. 1981. Je řádnou členkou Americké akademie umění a věd (American Academy of Arts and Sciences). Získala čestné doktoráty na Morehouse College v r. 1991, na Alabamské universitě v r. 1994, na universitě v Notre Dame v roce 1995, na Universitě národní obrany v r. 2002, na Mississippské právnické škole v roce 2003, na Louisvillské universitě a Michiganské státní universitě v r. 2004. Žije ve Washingtonu, D.C.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie