Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Představujeme

3. 4. 2009 11:19

Kdo je Barack Husajn Obama

Narodil se 4. srpna 1961 do rodiny keňského otce Baracka Husseina Obamy a matky Ann Dunham pocházející z Kansasu. Od svých deseti let se na jeho výchově podíleli prarodiče, kteří mu poskytli příznivější podmínky a zázemí pro získání lepšího vzdělání. Po absolvování Kolumbijské univerzity v New Yorku (1983) se Obama přestěhoval do Chicaga, kde působil jako komunitní pracovník církve, jež se snažila zlepšit životní podmínky místních obyvatel, kteří byli postiženi vysokou nezaměstnaností a chudobou. Po této pracovní zkušenosti se Obama přihlásil na Právnickou fakultu Harvardské univerzity, kde se stal prvním afroamerickým prezidentem renomovaného časopisu Harvard Law Review. Po úspěšném ukončení svých studií se vrátil do Chicaga (1991), kde se nadále věnoval práci v místní komunitě a vyučoval právo na Chicagské univerzitě (1993-2004).

Roku 1992 se oženil s Michell Robinson a společně vychovávají své dvě dcery, Maliu a Sashu.

V roce 1997 byl Obama poprvé zvolen do Senátu státu Illinois a tuto funkci zastával sedm let. Zasadil se například o zrušení daní pro rodiny nebo o zkvalitnění lékařské péče pro děti. Roku 2004 se stal senátorem Spojených států. V rámci této funkce prosadil zesílení kontroly nebezpečných zbraní a podpořil transparentnost využívání vládních zdrojů.

Barack H. Obama byl zvolen 44. prezidentem Spojených států dne 4. listopadu 2008. Slavnostní přísahu přednesl 20. ledna 2009 a ujal se funkce prezidenta. 

Barack Obama je rovněž autorem knih
V roce 1995 napsal svou autobiografii Sny mého otce: Příběh rasy a dědictví (Dreams from My Father: A Story of Race and Inheritence), která se v roce 2004 stala bestsellerem a její mluvená verze získala v roce 2006 cenu Grammy. V roce 2006 napsal knihu Smělost naděje: Myšlenky na uskutečnění amerického snu (The Audacity of Hope: Thoughts on Reclaiming the American Dream).

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie